'Zij was altijd in discussie en vaak aan het woord'

Alsof hij er zelf niet helemaal zeker van is, noemt Hans Vervoort Betere tijden, het tweede deel van zijn trilogie over De Weekbladpers, Het bedrijf, nadrukkelijk een roman....

Gijs Zandbergen

Waarom zo ingewikkeld? Er zullen vast ook wetenschappers bestaan die herinneringen gewoon herinneringen noemen, zelfs als ze zijn geschreven in de hij-vorm, zoals Vervoort heeft gedaan.

Betere tijden een roman noemen roept bovendien de vraag op of het een mooier boek zou zijn geweest als Vrij Nederland of Opzij slechts in Vervoorts verbeelding hadden bestaan.

Ik denk het niet. Betere tijden (het gaat beter met de cultuurpoot van De Weekbladpers) is vlot geschreven, met oog voor details en pittige typeringen van mensen en situaties. (Over de columniste Tamar, pseudoniem van Renate Rubinstein, schrijft hij bijvoorbeeld: ‘Zij was altijd in discussie en meestal ook aan het woord.’)

Maar voor een roman zijn de karakters toch te vlak en zitten er te veel losse eindjes in het boek. Als bijvoorbeeld de hoofdpersoon Hans op pagina 21 constateert dat de in Zwolle woonachtige VN-redacteur Igor Cornelissen wel erg veel etentjes bij de Chinees in Zwolle declareert, komt een serieuze romanschrijver daar later op terug, want die laat geen mus zonder bedoeling van het dak vallen. Cornelissen komt nog drie keer ter sprake, maar niet één keer in verband met welke Zwolse Chinees dan ook.

Die ‘oppervlakkigheid’ hindert overigens niet als je bent geïnteresseerd in het wel en wee van De Weekbladpers gedurende de jaren 1988 – 1996. Vervoort beschrijft de vele vergaderingen, seminars en gesprekken vlot en informatief, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een voorname charme van het boek toch schuilt in het feit dat er tamelijk bekende mensen in paraderen: Cisca Dresselhuis (Opzij), Rinus Ferdinandusse (VN), Joop van Tijn (VN), Theo Bouwman (grote baas). En ten aanzien van grote ego’s is het nu eenmaal prettiger lezen over hun menselijke zwakheden dan over hun heldendaden, want die kennen we al.Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden