Zigeuners krijgen genoegdoening oorlogsleed

Nederlandse Sinti en Roma krijgen van het kabinet alsnog een financiële genoegdoening voor het oorlogsleed dat hun is aangedaan. Volgens een woordvoerder van Kok zal de tegemoetkoming waarschijnlijk tussen de 12,5 en 25 miljoen gulden bedragen....

Van onze verslaggever

Dat is relatief gezien evenveel als het aan de (veel grotere) joodse gemeenschap toegezegde bedrag van 250 miljoen gulden.

Premier Kok en de ministers Borst van Volksgezondheid en Zalm van Financiën deden de toezegging donderdagmiddag, tijdens een oriënterend gesprek met vertegenwoordigers van Sinti en Roma. Bij die gelegenheid heeft Kok ook spijt betuigd voor de behandeling van zigeuners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Deze maand wordt nader bekeken hoe hoog de tegemoetkoming uitvalt, en op welke manier deze zal worden uitbetaald. Waarschijnlijk wordt een deel besteed aan individuele uitkeringen. Een ander deel zou gebruikt kunnen worden voor collectieve projecten, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs of historisch onderzoek.

Lalla Weiss, woordvoerder van de Landelijke Sinti Organisatie, is blij met het gebaar. 'Er is rechtsherstel gebeurd', zei ze gisteren na afloop van het onderhoud. 'Het geleden leed, onze verliezen zijn erkend. Bovendien is heel bijzonder dat wij als volwaardige gesprekspartner met de overheid hebben kunnen praten.'

Het onderhoud vond plaats op aangeven van premier Kok, die had aangekondigd met alle getroffen groepen te willen spreken naar aanleiding van het rapport van de commissie-Van Kemenade over roof en rechtsherstel. Van Kemenade stelde voor de joodse gemeenschap 250 miljoen gulden te geven, een advies dat werd overgenomen door het kabinet.

De Sinti en Roma waren zeer teleurgesteld in de commissie. Naar hun mening wordt in het rapport nauwelijks aandacht besteed aan de oorlogsverliezen van zigeuners. Het gesprek van gisteren heeft wat dat betreft veel goedgemaakt, omdat bleek dat het kabinet verder wil gaan in genoegdoening dan door de commissie-Van Kemenade werd geadviseerd.

Het onderhoud was een eerste in een reeks. Maandag spreekt de kabinetsdelegatie over hetzelfde onderwerp met het Indisch Platform, woensdag met het Centraal Joods Overleg. Naar verwachting maakt het kabinet eind volgende maand aan de Tweede Kamer bekend hoe het rechtsherstel van alle betrokken groepen er concreet uit gaat zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden