Zielhond

Oorlogshartstocht

Edith Koenders

Een militaire missie kan heel wat teweegbrengen. In de politiek, maar ook in een roman. In Zielhond kruipt Lia Tilon (1965) in de huid van de oude scheepsbouwer Clovis Loos, die niet kan aanvaarden dat zijn zoon Richter opnieuw met het Korps Mariniers uitgezonden wordt naar een oorlogsgebied.

Clovis laat zich meedeinen op de golven van zijn herinnering. Misschien biedt het verleden uitkomst, en kan hij als 'zielhond' het lot afkopen. Zoals zijn opa ooit via een zielhond een vervanger kocht voor zíjn zoon, Clovis' vader. De dromerige Jacques ging vervolgens gebukt onder schuldgevoelens omdat de jongen die zijn uniform aantrok aan het front sneuvelde.

Tilon schrijft associatief, wat past bij de verwarde gemoedstoestand van Clovis, maar af en toe is het onduidelijk wat er gaande is. De vage overgangen storen, terwijl de scènes op zich best boeiend zijn. Heden en verleden gaan in elkaar over. Clovis herinnert zich zijn zoon als kind, noemt hem nog altijd 'broekemannetje' en probeert hem te overreden niet op missie te gaan. Zelf heeft hij in WO II gevochten en recente beelden op tv stemmen hem somber. Hij snapt niets van de 'oorlogshartstocht' van zijn zoon.

De zoektocht van Clovis naar een stand-in is bepaald niet realistisch en dat maakt het verhaal vooral schrijnender. Dat de vader het leven van zijn zoon kan veiligstellen, is een illusie. De oude man 'scharrelt als een kip' en denkt vooral terug aan ingrijpende gebeurtenissen van vroeger waardoor het verhaal een melancholieke ondertoon heeft. Zijn liefde voor het scheepsbouwvak is onmiskenbaar.

Tilon onderzoekt wat oorlogsmissies doen met de thuisblijvers en hoe de betrokkenen een modus vivendi moeten vinden. En wat is goed en wat fout in zulke omstandigheden? Een vraag die uiteraard onbeantwoord blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden