TipsFestival Oude Muziek

Zeven tips voor het Festival Oude Muziek

23 augustus gaat het Festival Oude Muziek van start in Utrecht. Dit zijn onze tips.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

La Serva Padrona, van Pergolesi

Pergolesi’s sprankelende operaatje over een dienstmaagd die de dienst uitmaakt, is muziektheater van de bovenste plank. Het stuk was oorspronkelijk een tussenspel bij een serieuze opera, maar ging al snel een eigen leven leiden. Deze enscenering (door Lorenzo Malaguerra) is alleen te zien op het Festival Oude Muziek.

Gli Angeli Genève o.l.v. Stephan MacLeod

Zaterdag 24/8, 15.00 en 17.00 uur, Stadsschouwburg

null Beeld  Getty Images
Beeld Getty Images

De Marcuspassie van Trabaci

De Napolitaanse componist Giovanni Maria Trabaci komt dit jaar in Utrecht menigmaal aan bod. Maar het bijzonderste is de uitvoering van zijn Marcuspassie, waarmee hij de grondslag legde voor latere passiecomposities, zoals die van Bach. Het is een première, want het werk is in de moderne tijd nog nooit uitgevoerd.

Concerto Soave/Jean-Marc Aymes en Maria Cristina Kiehr

Zaterdag 24 /8, 22.30 uur, Pieterskerk

- Beeld De Agostini via Getty Images
-Beeld De Agostini via Getty Images

4x Stabat Mater

Gli Angeli Genève is een ensemble dat er niet voor terugschrikt om tussen de eeuwen op en neer te hoppen. Dit speciale programma omspant vierhonderd jaar muziek, aan de hand van een en dezelfde tekst, het Stabat Mater. Het reikt van het dubbelkorige motet van de renaissancecomponist Palestrina, via barokversies van Scarlatti en Pergolesi, tot de minimalistische zetting van Arvo Pärt uit 1985.

Gli Angeli Genève & Quatuor Sine Nomine o.l.v. Stephan MacLeod

Zondag 25/8, 20.00 TivoliVredenburg

- Beeld De Agostini via Getty Images
-Beeld De Agostini via Getty Images

Ruimtelijke muziek van Ortiz

Artist in residence Marco Mencoboni leidt een meerkorige Vesper-compositie van Diego Ortiz, waarbij de musici in groepen over de zaal verspreid zijn en de 35 zangers worden ondersteund door de opulente klanken van laat 16de-eeuwse instrumenten. Reken op een overweldigende ervaring.

Cantar Lontano o.l.v. Marco Mencoboni

Woensdag 28/8, 20.00 uur, TivoliVredenburg

- Beeld De Agostini via Getty Images
-Beeld De Agostini via Getty Images

Gesualdo-marathon

Neem een kussentje mee, want dit concert van het vaak tegendraadse vocaal ensemble Graindelavoix duurt maar liefst vier uur. De Tenebrae-responsoria van Carlo Gesualdo zijn gewijde nachtmuziek, lamentaties voor de dagen voor Pasen, de duisterste tijd van het kerkelijk jaar, waarin de kruisdood van Christus wordt doorleefd. Ze bevatten naast beeldschone klanken ook wringende dissonanten en afgrondelijke harmoniewisselingen, al zijn ze minder extravagant dan Gesualdo’s madrigalen. Let op: van de twee uitvoeringen is de eerste zo goed als uitverkocht.

Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer

Vrijdag 30 en zaterdag 31/8, 20.00 uur, Janskerk

- Beeld Getty Images
-Beeld Getty Images

De tijdmachine van de ars subtilior

Reis zes eeuwen terug in de tijd met muziek van Filippotto en Antonello de Caserta. Middeleeuwse muziek is allesbehalve ruig of boertig; dat is te horen in deze verfijnde composities waarin de stemmen elkaar onafhankelijk maar welluidend omstrengelen. Niet voor niets heet deze stijl ars subtilior.

La Fonte Musica o.l.v. Michele Pasotti

Zaterdag 31/8, 15.00 uur, Willibrordkerk

- Beeld Getty Images
-Beeld Getty Images

Blokfluitwonder Lucie Horsch

Al enkele jaren schittert Lucie Horsch als blokfluit-ster aan het muzikale firmament, en toch is ze amper 20. Dit optreden, waarin ze zich samen met B’Rock op een handvol concerten uit het baroktijdperk werpt, belooft een bruisende en hartveroverende gebeurtenis te worden.

Lucie Horsch en B’Rock Orchestra

Zondag 1/9, 15.00 uur, TivoliVredenburg

Een korte introductie tot Festival Oude Muziek

Volgende week gaat het Festival Oude Muziek van start in Utrecht. Wat houdt ‘oude muziek’ in? En wie zijn de headliners op het festival? Een korte inleiding.

Marco Mencoboni, artist in residence van het Festival Oude Muziek en Youtuber

Of hij nou muziek uit de Barok speelt of grote musici uit het verleden ‘channelt’ in zijn YouTubefilmpjes, klavecinist en dirigent Marco Mencoboni (58) brengt kleur in de oudemuziekscene en het Festival Oude Muziek (vanaf 23 augustus tot en met 1 september).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden