Review

Zeven redenen om de draak te steken in Dragon Age: Inquisition

Denk aan Game of Thrones of The Lord of the Rings. Denk aan oorlog, politiek en seks. De derde Dragon Age-game zou dat allemaal moeten bieden. Voldoet ontwikkelaar BioWare aan de hooggespannen verwachtingen?

Peter van Ammelrooy
Géén 'friendly fire': een van de draken uit de nieuwe Dragon Age. Beeld BioWare
Géén 'friendly fire': een van de draken uit de nieuwe Dragon Age.Beeld BioWare

Zeven redenen om op die vraag 'ja' te antwoorden.

1. Dit is Mass Effect met paarden en zwaarden
Mass Effect is de veel gelauwerde sf-reeks die de studio achter Dragon Age, BioWare, tussen 2007 en 2012 maakte. Mass Effect mag dan in een verre toekomst spelen en de drie Dragon Age-titels in een fantasy-wereld die altijd veel elementen leent uit de middeleeuwen, de opzet is hetzelfde met een rollenspel waarin de gamer een geslacht, ras en klasse kiest waarmee hij zich door de game beweegt. Sommige figuren in Dragon Age: Inquisition lijken zo weggelopen uit Mass Effect, op andere kleding na, wapens (laserpistool versus zwaard) en vervoersmiddel (ruimteschip versus paard).

2. Je bent tuk op Lord of the Rings. Game of Thrones. Skyrim. The Witcher. Dark Souls
Ja, Dragon Age: Inquisition vertoont veel overeenkomsten met al deze boeken, films én andere games uit het fantasy-genre. Het is onvermijdelijk voor iedere gamemaker die een vertelling verzint rond ridders, elven, trollen, tovenaars, magiërs, demonen en draken. Fantasy lijkt een beperkte beeldtaal te hebben; alle uitingen tappen uit hetzelfde vaatje, hooguit met wat varianten. In deze game moet je uiteindelijk met strijdmakkers tien draken doden.

3. Je speelde eerder Origins en Dragon Age II
De voorlopers van Inquisition verschenen in 2009 en 2011. Beide rollenspellen werden bedolven onder de prijzen, hoewel er zeker kritiek klonk op het tweede deel waarbij BioWare de formule aanpaste - volgens de fans om minder ervaren spelers een handreiking te doen (in fanatieke gamerskringen is dat een doodzonde). Inquisition mengt de sterkste kanten van de delen 1 en 2 en voegt daar een verbeterd vechtsysteem aan toe, waarbij de speler meer tijd krijgt om een aanval voor te bereiden. Overigens is de derde deel uitstekend te begrijpen zonder de eerste twee delen te hebben voltooid.

Gaat dat kleine schildje het redden tegen die inmense klauwen? Beeld BioWare
Gaat dat kleine schildje het redden tegen die inmense klauwen?Beeld BioWare

4. Je bent dol op uitgestrekte werelden
Dragon Age: Inquisition maakt een lachertje van het begrip 'uitgestrekt'. De virtuele kaart is vier tot vijf keer groter dan Ferelden, de setting uit de eerste game, en dat was al een omgeving waar je met gemak een jaar zou kunnen ronddwalen. Zou Google dit continent, Thedas, met zijn StreetView-auto's willen verkennen dan zouden de kaartbouwers tot Sint Juttemis moeten wachten tot elke centimeter is vastgelegd. Spelers moeten deze wereld streek voor streek veroveren door lokale forten en burchten in te nemen. Een zege maakt soms eerder onbereikbare plekken toegankelijk.

5. Je bent niet vies van politiek
Dragon Age: Inquisition speelt zich af in een tijd dat Thedas op de rand van een burgeroorlog staat. De speler moet met bondgenootschappen zijn invloed in deze wereld vergroten. Dat vereist politieke keuzes en diplomatieke souplesse, en een gevoel voor strategie en tactiek gezien de onverwachte wendingen die het plot met zich meebrengt. Het gekrakeel op het Binnenhof is er een schetsvertoning bij.

Modern koppie in midddeleeuwse setting? Beeld BioWare
Modern koppie in midddeleeuwse setting?Beeld BioWare

6. Er komt in naakt in voor!
Niet helemaal. Of in elk geval niet officieel. In Dragon Age: Inquisition komen romantische scènes voor en de suggestie van seks - zelfs tussen personages van hetzelfde geslacht. Alles wordt netjes buiten beeld gehouden. Maar slimmeriken hebben met speciale software op de pc-versie de hoofdpersonages van hun kleding ontdaan en ze blijken ernstig anatomisch incorrect: er zijn geen geslachtsorganen te zien.

7. Je vindt de begrippen 'episch', 'imposant', 'groots' en 'meeslepend' vaak overtrokken
Wij ook. Maar Dragon Age: Inquisition is het allemaal.

Dragon Age: Inquisition (BioWare / Electronic Arts)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 3 & 4, Xbox One & 360
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

Niet met de botte, maar een brandende bijl de engerds te lijf. Beeld BioWare
Niet met de botte, maar een brandende bijl de engerds te lijf.Beeld BioWare

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden