Zestig Spiegels

Zestig Spiegels

Pjotr van Lenteren

Jurre moet een spreekbeurt houden, maar hij zegt nooit meer dan zes woorden in één keer. Hij bekijkt mensen liever van de achterkant, omdat ze daar geen ogen hebben. Dan botst hij op straat tegen prinses Sippora van Singapoor aan, die hem in haar 'turboklotser' naar de 'knetter-stupido' bewoners van de zeven torens van het Prinsenhuis rijdt. Samen helpen ze Jurre over zijn spreekbeurtangst heen.

Harm de Jonge, een van onze meer uitdagende kinderboekenschrijvers, heeft zijn best gedaan om de zestigste Kinderboekenweek eer aan te doen met een magistraal geïllustreerde ode aan het kinderboek. Daar is hij een eind mee gekomen. Wat schrijft hij toch prachtige zinnen. Zijn 'bruis en luchtsuis' geven het gevoel dat grootmeesters Paul Biegel en Godfried ­Bomans over zijn schouder hebben meegekeken. Hier en daar is ook een knipoog naar Alice in Wonderland te vinden.

Jammer dat Harm de Jonge die overgave aan woorden belangrijker lijkt te vinden dan overgave aan de fantasie en avontuur. Na de eerste toren heb je er nog zes te gaan. Dat haalt ondanks de tuimeltaal en het rariteitenkabinet aan personages al op pagina twintig de vaart uit het verhaal. In Zestig spiegels mogen we wel rondkijken, maar niet verdwalen.

Naast het kinderboekenweekgeschenk geeft CPNB ook een prentenboek uit: Fabians feest, door ­Marit Törnqvist, vanaf 4 jaar. Prijs: 6,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden