Zes oude mannen op shortlist AKO Literatuurprijs

Voor de AKO Literatuurprijs 2014 zijn genomineerd: Wessel te Gussinklo (Zeer helder licht), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen- deel 2), Tom Lanoye (Gelukkige slaven), K. Schippers (Voor jou) en Frank Westerman (Stikvallei).

Arjan Peters
null Beeld anp
Beeld anp

Dat maakte juryvoorzitter Job Cohen gisteravond bekend in het tv-programma Nieuwsuur. Opvallend aan de 'toplijst' met zes nominaties is de keuze van de jury voor louter mannen van een zekere leeftijd, met Frank Westerman (in november 50 jaar) als jongste en K. Schippers (in november 78 jaar) als oudste. Hertmans en Lanoye waren eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Libris Prijs, die naar Ilja Leonard Pfeijffer ging.

Op basis van de longlist leek de jury ook oog te hebben voor een jongere generatie. Maar Merijn de Boer (1982), Anne Eekhout (1981) en zelfs Nina Polak (1986), wier debuutroman We zullen niet te pletter slaan opvallend goede recensies kreeg, drongen niet door tot de finale selectie.

Gepasseerd

Tot de gepasseerden behoren ook Remco Campert, Frans Pointl en biograaf Willem Otterspeer, die in De mislukkingskunstenaar de jonge jaren van W.F. Hermans te boek stelde. Nog dit jaar wordt het tweede en laatste deel van de biografie verwacht.

Als de publiciteitsschuwe Kuijer (72) kan worden overgehaald, zal hij op de avond van de uitreiking voor het eerst als genomineerde present zijn. Kuijer is vooral bekend als kinderboekenschrijver (Madelief, Polleke), die ook internationaal furore maakte (Astrid Lindgrenprijs 2012). In De Bijbel voor ongelovigen deel 2 vertelt hij op eigen wijze de bekende verhalen uit het boek Exodus voor niet-christenen na.

Op donderdag 13 november wordt de winnaar van de AKO-prijs bekendgemaakt op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Joke van Leeuwen, winnares van de AKO Literatuurprijs 2013. Beeld anp
Joke van Leeuwen, winnares van de AKO Literatuurprijs 2013.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden