Internationaal Film FestivalRotterdam

Zes bijzondere films van het jubilerende IFFR thuis bekijken

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

International Film Festival Rotterdam (IFFR) bestaat 50 jaar. Ter ere van deze 50ste verjaardag trakteren wij u op zes bijzondere films uit de rijke geschiedenis van IFFR.

Bor Beekman

Vanaf het prille begin in 1972 tot aan de editie van 2020 zijn er zes films voor u geselecteerd door de filmredactie van de Volkskrant. U kunt deze films met gebruikmaking van de kortingscode voor een kleine vergoeding van € 1,50 zien. De eerste serie van drie films staat van zaterdag 1 tot en met vrijdag 14 mei voor u klaar.

Bor Beekman, filmredacteur de Volkskrant: ‘Kunnen zes films recht doen aan een halve eeuw IFFR? Onmogelijk. Maar samen vormen Red Road, Goodbye, Dragon Inn, Îles Flottantes, Agua Fría De Mar, Something Must Break en Shame wel een voortreffelijke uitsnede van het Rotterdamse festivalaanbod. Zes indringende en cinematografisch gedurfde films, vaak van filmmakers die de jaren erna nog veel fraais regisseerden. Want dat blijft het unieke aan IFFR, ten opzichte van de andere grote internationale filmfestivals: de focus op het nieuwe en onontdekte. De filmmakers die bezig zijn de grenzen van wat cinema kán zijn weer iets te verleggen.’

Red Road

Red Road volgt Jackie, die een baantje heeft als beveiligingsbeambte. De hele dag tuurt ze naar tientallen monitoren van ‘City Eye Control’. Ze zoomt in op een dikkige vrouw die zich onbespied waant; en ze weet precies waar en wanneer een man uit de buurt zijn hond uitlaat. Dan gebeurt er iets dat haar dagelijkse routine doorbreekt: Jackie ziet een jonge, rossige man op een van de monitoren, en raakt in paniek. Waarom is lange tijd een raadsel. Regisseur Andrea Arnold doseert de hints meesterlijk. Met sfeerrijke beelden en dito muziek maakt de jonge Schotse een wereld van eenzaamheid en stil verdriet voelbaar.

IFFR jaar: 2007

Lengte: 113'

Taal: Engels

Trailer

Bestel hier uw film: Red Road - Andrea Arnold

Goodbye, Dragon Inn

Goodbye, Dragon Inn, van de Taiwanese cineast Tsai Ming-liang, speelt tijdens de laatste voorstelling in een oud, vervallen filmtheater, waar nog één keer de martial arts-film Dragon Inn van King Hu wordt gedraaid. De soundtrack echoot hol door de vrijwel lege zaal. Vreemde, zwijgende personages bewegen zich traag door de ruimte. ‘Het spookt in deze bioscoop’, zegt een bezoeker die de filmzaal alleen inging om kort homoseksueel contact te zoeken. Op het doek vecht een van de martial arts heldinnen onverschrokken tegen de overmachtige legers van de keizer van China, in de bioscoop stommelt de kreupele kaartverkoopster met veel moeite trappen op en af, op zoek naar de operateur.

Filmmaker: Tsai Ming-Liang

Land: Taiwan

IFFR jaar: 2004

Lengte: 82'

Taal: Engels

Bestel hier uw film: Goodbye, Dragon Inn

Îles Flottantes

Losjes, in vliedende scènes, bouwt Nanouk Leopold de drie vrouwenlevens in Îles Flottantes op. De toon is aanvankelijk guitig. De vriendinnen Kaat, Sascha en Isa rotzooien maar wat aan. Gaandeweg sluipt er gif in de lichtvoetigheid. Kaat raakt na een amourette zwanger. Ze verlaat, door schuld overvallen, haar geliefde. Sascha, in haar jeugd beschadigd, komt maar niet van haar verslaafde bink af. Isa, de enige met ambities, ontdekt dat liefde niet te agenderen is.

Îles Flottantes is een inkijkoperatie in de geest van de generatie Nix. Idealen zijn door de tijd ingehaald en liefde heeft haar glans verloren. Manja Topper, Maria Kraakman en Halina Reijn ontroeren als vriendinnen die diep in hun hart beseffen dat ze elkaar niet echt mogen.

Filmmaker: Nanouk Leopold

Land: Nederland

IFFR jaar: 2001

Lengte: 82'

Taal: Nederlands

Bestel hier uw film: îles flottantes - Nanouk Leopold

De tweede serie van drie films staat van zaterdag 15 t/m vrijdag 29 mei voor u klaar.

Agua Fría De Mar

Een jong Costa Ricaans stel op vakantie ontdekt ’s avonds een weggelopen 7-jarig meisje dat de volgende ochtend, als ze haar willen terugbrengen naar haar kamperende ouders, alweer is verdwenen. Daarop volgt een confrontatie van twee vrouwen van verschillende leeftijd en sociale status, op een ogenschijnlijk paradijselijke plek.

Filmmaker: Paz Fábrega

Land: Costa Rica, Frankrijk, Spanje, Nederland, Mexico

IFFR jaar: 2010

Lengte: 80'

Taal: Engels/Spaans

Bestel hier uw film: Agua fría de mar

Something Must Break

‘Het moet ruiken naar sterke emoties’, aldus Bergsmark over zijn debuut. En dat doet deze liefdesgeschiedenis uit zomers Stockholm, tussen de androgyne Sebastian (die zich het liefst kleedt als ‘supervrouw’ Ellie) en Andreas, die niet gay is. Samen tegen de aangeharkte, afgestompte IKEA-maatschappij.

Filmmaker: Ester Martin Bergsmark

Land: Zweden

IFFR jaar: 2014

Lengte: 90'

Taal: Engels

Bestel hier uw film: Something Must Break

Shame

Het is een memorabel pact, dat regisseur McQueen sloot met zijn acteur Michael Fassbender, die zich voor hun eerste samenwerking in Hunger (2008) uithongerde als IRA-strijder Bobby Sands. Fassbender stort zich in Shame al even weergaloos en verregaand in zijn personage, en is zowel afstotelijk als innemend als de seksverslaafde New Yorkse zakenyup Brandon.

Diens leven raakt verstoord wanneer zijn zusje (Carey Mulligan) zich in zijn leven wringt; Sissy, een aandoenlijk wankel zangeresje zonder vaste verblijfplaats. McQueen, die als gevierd videokunstenaar overstapte naar de filmwereld, maakt werk dat uit is op confrontatie. Hij mangelt de kijker een beetje, maakt die deelgenoot van zijn zelfdestructieve personages.

Filmmaker: Steve McQueen

Land: Verenigd Koninkrijk

IFFR jaar: 2011

Lengte: 99'

Taal: Engels

Bestel hier uw film: Shame

Hoe werkt het?

Ga naar de pagina van uw favoriete film. Klik op de bestelbutton en gebruik de kortingscode:

VOLKSKRANTIFFR50. Met deze code krijgt u € 3 korting op geselecteerde films. U betaalt slechts €1,50, en draagt hiermee bij aan de vergoeding voor de makers.

De code kan per persoon 1 keer per filmtitel gebruikt worden.

Woensdag 2 juni start IFFR 2021 tot en met zondag 6 juni 2021

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden