Zendtijdhalvering voor Argos en Reporter op NPO Radio 1 van de baan

De dreigende halvering van de zendtijd van Argos is van de baan. Het belangrijkste onderzoeksjournalistieke programma van NPO Radio 1 blijft toch wekelijks een uur te horen, net als Reporter Radio. Dat melden medewerkers van de VPRO, de omroep die Argos maakt. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft dit desgevraagd bevestigd.

Menno van Dongen
Het logo van Argos. Beeld
Het logo van Argos.Beeld

'De afgelopen maanden hebben we behoorlijk in de piepzak gezeten', zegt Gerard Walhof, hoofd radio van de VPRO. 'We zijn heel blij dat dit plan niet doorgaat.'

In juni onthulde de Volkskrant op basis van een conceptversie van het Jaarplan Radio 2018 dat Argos en Reporter Radio elkaar volgend jaar moesten afwisselen op zaterdagmiddag. De zendermanager van NPO Radio 1 wilde ruimte maken voor nieuwe initiatieven, zoals consumentenonderzoek. Argos, dat 25 jaar bestaat, diende zendtijd in te leveren omdat het 'niet vernieuwend genoeg' is.

Zilveren Reissmicrofoon

De ingreep viel verkeerd bij de redacties, omroepbestuurders en politici. Vlak nadat het nieuws was uitgelekt, won Argos de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon. Kamerleden van D66, SP en PvdA hamerden op het belang van publieke onderzoeksjournalistiek in tijden van 'fake news'.

Walhof (VPRO): 'De plannen kwamen voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Het is een flinke opluchting dat de NPO alsnog heeft besloten niet te morrelen aan onze zendtijd.'

De NPO beaamt in een korte verklaring dat de halvering van de baan is. 'Argos en Reporter blijven inderdaad op dezelfde plek. Onderzoeksjournalistiek is een speerpunt voor de NPO om een kritische blik op de samenleving te bieden. Ook in de weekprogrammering gaan we meer aandacht besteden aan onderzoeksjournalistiek. Daarover maken we in oktober meer bekend.'

Het besluit is onderdeel van de 'voorlopige zendtijdindeling' van de NPO die 13 september wordt vastgesteld. Omroepen kunnen dan nog bezwaar aantekenen, in oktober wordt alles definitief.

Het lijkt er op dat de NPO terugkrabbelt in reactie op de golf van kritiek. 'Na het uitlekken van de plannen zijn er veel gesprekken geweest tussen ons en de NPO', aldus Walhof. 'De ophef zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in de besluitvorming. Ik weet niet in welke mate.'

Onderwerp van discussie is nog of Argos volgend jaar programma's kan blijven maken met hetzelfde budget. Eerder aangekondigde financiële ingrepen van de NPO zijn van de baan. Gesprekken over de nieuwe begroting worden volgens Walhof gevoerd 'op basis van de inhoud'. Wat dat in de praktijk betekent, blijkt volgende week. Dan staat dit op de agenda.

Lees verder

Met cijfers kun je alle kanten op. Ze worden bij Radio 1 gebruikt om te 'vernieuwen'. Daardoor verloor Argos Radio een deel van het budget en een deel van de zendtijd. (+)

Sheila Sitalsing wil meer, meer, meer Argos en Reporter. 'Wie aan Argos wil tornen, met het lachwekkende argument 'de helft minder zendtijd en 30 procent minder budget is een kwaliteitsimpuls!' is aan een lange vakantie toe.' (+)

Het journalistieke tekort knaagt altijd, maar de politieke onderzoeksjournalistiek heeft magerder tijden gekend. Nu investeert Nieuwsuur er weer in. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden