Tv-recensieHaroon Ali

Zelfs na een docu en meerdere interviews snapt niemand waarom Daan nog maagd is

null Beeld

We konden er deze week niet omheen: Daan Wielens is 26 en heeft nog geen seks gehad. Daarover gaat zijn 17 minuten durende afstudeerfilm Knaap, van oudsher een term voor mannelijke maagden. De film is gemaakt voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en te zien op de site van 2Doc. Wielens trok daarmee de aandacht van verscheidene media. Hij werd geïnterviewd door Editie NL, De Telegraaf en het AD. Woensdagavond zat Wielens bij Pauw, voor een chaotische discussie over de ‘nieuwe preutsheid’, omdat jongeren langer maagd blijven. We praten wel oneindig veel over seks – op televisie en YouTube, schreef ik woensdag – dus vinden we het onvoorstelbaar als het iemand niet lukt, een anomalie in de geseksualiseerde samenleving.

In Knaap zien we dat Wielens juist veel steun krijgt van familie en vrienden. Zijn moeder zegt dat hij zich niet moet laten opjutten. Zijn vader vindt het goed dat hij zijn emoties uit. Zijn nuchtere broer zegt dat Wielens niks mankeert en dat hij gewoon een paar keer op zijn bek moet gaan. Zelfs zijn twee stoere maten zijn empathisch: ‘Wil je er moeite voor doen of voelt het als een moetje? Wat heb jij nodig om die spanning weg te nemen – en wat kun je zelf doen?’ Er komt geen duidelijk antwoord op die vragen, ook niet in de voice-over, behalve dat Wielens niet de eerste stap durft te zetten bij vrouwen. Is hij wel eens verliefd geweest, vraagt zijn buurvrouw? ‘Niet dat ik weet.’

De druk die hij voelt, komt van hemzelf. ‘Ik heb het gevoel dat ik een wedstrijd moet spelen en iedereen wil dat ik win. Maar ik ben bang om te verliezen, dus speel ik niet.’ Wielens zegt in interviews dat hij sociaal is, uitgaat, maar dichtklapt als hij een meisje moet aanspreken. Hij is op dates geweest, ook met vrouwen die hun seksuele interesse uitten, maar durfde hen niet mee naar huis te vragen. Is het niet tegenstrijdig dat hij wel dapper genoeg is om met zijn maagdelijkheid naar buiten treden en er een film over te maken? ‘De angst om te falen vind ik erger dan er een film over te maken’, zei Wielens tegen radiozender FunX. Maar waar die angst vandaan komt, blijft een raadsel. Als hij een traantje laat aan het eind van zijn film, gaat het beeld op zwart.

Je gunt Wielens alle tijd en ruimte om zijn seksualiteit te ontdekken, maar dankzij de docu en media-aandacht is hij ineens een boegbeeld van maagdelijkheid. Alleen, omdat hij zo weinig prijsgeeft, wordt alles voor hem ingevuld door mensen die wél ervaring hebben. ‘Heb je jezelf in een maagdelijk reservaat gestopt om er een film over te maken?’, grapte Pierre Bokma bij Pauw. De verwachtingen in de media zijn ook hooggespannen. Als Wielens eindelijk seks heeft gehad, moet hij het van alle interviewers ‘van de daken schreeuwen’. Maar goed, no pressure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden