TV-recensieEmma Curvers

Zelfs het kruiperige Blauw Bloed kon niet uit onder kritiek op Willem-Alexanders ‘onhandige’ vakantie

null Beeld

Maar wist u ook dat het koninklijk paar afgelopen week weer hartverwarmend werk deed door het hele land?

Emma Curvers

Het moet een woelige week zijn geweest voor de redactie van Blauw Bloed. Al sinds 2004 volgt het programma op de voet het pr-programma van het Koninklijk Huis. Maakt onze koning een ritje in de Noord-Zuidlijn of opent Máxima de borstkankermaand, dan zenden zij dat integraal uit en daarnaast zit er altijd wel een modekenner in de studio om te signaleren dat Máxima een jurk voor de tweede keer droeg.

Het programma is daarmee onmisbaar voor het koninklijk imago. ‘Bezoeken werden niet meer vooraf aangekondigd om een grote toeloop te voorkomen’, schreef presentator Jeroen Snel van de zomer over hun verslaglegging in coronatijd. ‘Daarom werd ik elke maandag door de Rijksvoorlichtingsdienst gebeld om de week door te nemen.’ Een innige band dus, tussen Blauw Bloed en de RVD, als een navelstreng.

Afgelopen maandag was die RVD helaas vergeten te melden dat de koning op vakantie zou gaan, waarop de koning onder de twitterguillotine werd gelegd. En zo kwam zaterdagavond zelfs de altijd dociele Snel erachter dat de koning misschien tóch geen directe gezant van God is. ‘Wordt alle goodwill na hartverwarmende coronabezoeken nu tenietgedaan?’, vroeg hij, denkend aan zijn recente uitzendingen als ‘Koning en koningin kriskras door het land’ en ‘Koningspaar volop in touw’.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag verschillende burgemeesters ontvangen. Op Paleis Noordeinde waren zes burgemeesters uitgenodigd voor een gesprek over kwetsbare wijken. Beeld EPA
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmiddag verschillende burgemeesters ontvangen. Op Paleis Noordeinde waren zes burgemeesters uitgenodigd voor een gesprek over kwetsbare wijken.Beeld EPA

De kritiek liet hij handig over aan koningskundige Rick Evers, die de vakantie ‘onhandig’ noemde. Ineens stuitte Evers op een pijnpuntje. ‘Hij heeft veel adviseurs op het paleis, maar het gaat allemaal over die fantastische bezoeken die de koning en koningin afleggen, maar als het gaat over privé, dan hebben zij daar niets mee te maken.’ Zo legde Evers per ongeluk de nadruk op het schisma in het programma zelf. Want in Blauw Bloed is de koning geen man met een privéleven die doordeweeks een pr-programma doorloopt, Blauw Bloed ís het pr-programma van de koning.

Terug naar de hamvraag, zei Snel: ‘Heeft de koning genoeg feeling met de maatschappij? Hij lijkt zo dicht bij het volk te staan, maar nu ook weer niet.’ Een twijfelgeval inderdaad, toevallig hadden ze nog wat filmpjes waarin de koning dicht bij het volk stond. Mooi niet dat ze voor niets de hele week achter dat stel waren aangekropen met hun camera.

Zo had Snel een interview met Máxima, bedoeld als de apotheose van deze week. Ze zat er in functie als weldoener voor Schuldenlab. ‘Welke tips heeft koningin Máxima voor Nederlanders met schulden?’ Een tamelijk hallucinante vraag om deze buitensporig rijke Argentijnse voor te leggen, maar dan kent u Snel nog niet. Ze zei iets over enveloppen van incassobureaus, die je dus wél moet openmaken (a-ha!).

Ook ging de koning op bezoek in Uden, waar hij voordrachten uit gebundelde coronadagboeken aanhoorde. Mijn favoriete element in Blauw Bloed is het onderdeel ‘gewone mensen’, waarin ‘gewone mensen’ vertellen hoe bijzonder gewoon de koning eigenlijk is: ‘Ik vind het echt een lieve, warme man, die echt goed luistert’, zei een van de schrijvers van het boek.

Gelukkig voor Jeroen Snel is de koning weer thuis en zien we hem volgende week vast bij de première van een lokale hiphopmusical ten bate van de helden in de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden