BoekenweekDe nieuwe roman van Peter Buwalda

Zelfs heb ik gedacht dat die hele roman van Buwalda er nooit zou komen

Achteneenhalf jaar na zijn succesdebuut komt Peter Buwalda met zijn tweede roman. Nog net voor de Boekenweek.

Peter Buwalda. Beeld Linda Stulic
Peter Buwalda.Beeld Linda Stulic

‘Morgen over drie weken. Halleluja!’, facebookte uitgever Francien Schuursma van De Bezige Bij afgelopen maandag om 14.26 uur. ‘Halleluja’ betekent ‘looft God’. God had hier de doorgroefde gedaante van schrijver Peter Buwalda, die eindelijk het manuscript van zijn tweede roman heeft ingeleverd. Otmars zonen verschijnt op 5 maart. Dat is achteneenhalf jaar na zijn debuutroman Bonita Avenue, waarvan 350 duizend exemplaren zijn verkocht en die De Bezige Bij dus een paar miljoen euro winst heeft opgeleverd – halleluja!

Eigenlijk zou Otmars zonen, het eerste deel van een trilogie, al op 25 september 2018 uitkomen, precies acht jaar na Bonita Avenue. Het tweede deel (De Jaknikker) had Buwalda, zei hij, gepland op 25 september 2020 en deel drie (Hysteria siberiana) zou op 25 september 2022 verschijnen. Dat is op een zondag, een dag waarop doorgaans geen boeken verschijnen – daar hadden de alarmbelletjes al moeten gaan rinkelen.

Toen Buwalda in september zei dat het boek nog niet af was, dacht ik echt dat het boek nog niet af was. Dat Buwalda als een dolle zat te pielen en te schaven en te schuiven. Doet hij wel vaker. Nadat vorig jaar de Amerikaanse schrijver Philip Roth was overleden, vroeg ik een paar schrijvers, onder wie Buwalda, een stukje over hem te tikken. Peter Buwalda leverde niet één stukje in, maar wel zes; elk uur een nieuw. Eigenlijk was het steeds hetzelfde stukje, maar telkens net iets anders. Tot lang na het verstrijken van de deadline werden woordjes en komma’s omgedraaid, alleen de beginzin bleef fier overeind: ‘Philip Roth, in feite heeft hij mijn leven verpest.’

Dat stukje telde 200 woorden. Otmars zonen telt er (ik heb het nagevraagd) 158.421. Als we dat even afronden naar 160 duizend, zou dat betekenen dat hoofdredacteur Suzanne Holtzer van De Bezige Bij van Peter Buwalda 4.800 mailtjes met nieuwe versies moet hebben ontvangen; een huiveringwekkende gedachte.

Zelfs heb ik gedacht dat die hele roman er nooit zou komen. Dat het boek een plaats zou krijgen in het mythische universum van nooit verschenen boeken om daar tot in de eeuwigheid rondjes om de zon te draaien, samen met de Multatulibiografie van Hugo Brandt Corstius, de roman Waar eens LENTE stond van Jan Wolkers, De vondeling van A.F.Th. van der Heijden, De dood van Europa van Leon de Winter en de op stapel staande verzetsroman De Overval van Koos Tak.

Maar Otmars zonen verschijnt dus gewoon. Twee weken voor de Boekenweek, commercieel gezien de beste periode van het jaar; en geen boek heeft voor verschijning al zoveel publiciteit gekregen.

Zijn we er toch weer ingetuind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden