Zelfs fraaie collectie acteurs kan oninteressant toneelverhaal niet redden

The Play That Goes Wrong heeft zeker goede grappen en de cast is fraai, maar voor een hele avond hilariteit is het niet genoeg. Het probleem is dat het in feite één grap is die over de hele avond wordt uitgesmeerd.

null Beeld Raymond van Olphen
Beeld Raymond van Olphen

Een amateurtoneelgroep probeert een moordmysterie op te voeren, maar alles wat mis kan gaan, gaat mis. De voordeur klemt, het lijk beweegt, de whiskyglazen zijn gevuld met terpentine en de lift loopt vast. Het is de simpele, maar succesvolle opzet van The Play That Goes Wrong, een Engelse komedie die al drie jaar volle zalen trekt op het West End in Londen en sinds dit voorjaar op Broadway in New York te zien is.

Nu is er een Nederlandse versie in een adequate vertaling van Owen Schumacher. Hij liet het moordmysterie in een statig Engels landhuis intact, maar de amateurspelers zijn afkomstig van een Nederlandse winkeliersvereniging, die de detective opvoeren als afsluiting van hun lokale feestweek.

The Play That Goes Wrong (**)

Theater
Door Bos Theaterproducties.
Regie: Bruun Kuijt.
12/10, DeLaMar Theater, Amsterdam. Tournee t/m 19/1/16.

Maar één - lange - grap

Het probleem van The Play That Goes Wrong is dat het in feite maar één grap is, die in talloze variaties over de avond wordt uitgesmeerd. Omdat het detectiveverhaal zelf oninteressant is, moet alles komen van de acteurs, de fysieke humor en trucs met het decor. Nu is er zeker een aantal goede decorgrappen, en zijn de acteurs al gauw lekker met elkaar aan het smijten, maar voor een hele avond hilariteit is het niet genoeg.

De Nederlandse cast is goed gekozen, alhoewel ze op de première nog niet optimaal ingespeeld leken. Uitschieters zijn Bas Hoeflaak als driftige detective, Rop Verheijen als aanstellerige landheer en Tina de Bruin als sexy verloofde. Een van de beste grappen is voor Anne-Marie Jung, die als toneelknecht wordt gedwongen de rol van de verloofde over te nemen en allerlei dramatische teksten in monotoon Rotterdams opleest. Ook deze grap wordt lang uitgemolken. Deze fraaie collectie acteurs verdient een beter toneelstuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden