Zelfs de agenten dansen op feest voor Jackson

Regisseur Spike Lee organiseerde een gratis feest om King of Pop Michael Jackson te eren op wat zijn 51ste verjaardag zou zijn geweest. ‘Er is geen haat in deze meute.’

Op de dag dat Michael Jackson overleed, wilde Moses Harper uit Harlem alleen maar bewegen. Het was dat, of huilen en schreeuwen van ellende.

Moses Harper (31) is een vrouw. In haar Jackson-tenue vertoont ze een verbluffende gelijkenis met de popster. Ze beheerst al zijn pasjes en gebaren. Dus danste ze op 25 juni op straat bij het Apollo Theater aan 125th Street, waar die avond een rouwfeest losbarstte.

Ze keek toen boos en was gesloten. ‘Ik moest me concentreren om niet in te storten’, legt ze nu uit terwijl de regen op haar gleufhoed valt. Het is zaterdag, een warme en natte middag in Brooklyn, waar de filmregisseur Spike Lee een gratis feest voor Jackson heeft aangericht. De King of Pop zou vandaag 51 jaar zijn geworden.

Een deel van Prospect Park is afgezet. Duizenden mensen dansen en zingen terwijl DJ Spinna zich uitleeft met bekende hits en obscure nummers van Jackson. Dichters rappen op zijn melodieën; paraplu’s zwaaien instemmend.

Harper is ditmaal in goeden doen. Zodra ze haar moonwalk in het glibberige gras laat zien en in haar kruis grijpt à la Jackson, ontstaat een cirkel van klappende toeschouwers. Ze swingt met een dikke, blanke man en met een springerige, zwarte kleuter.

‘Ik voel verdriet. Hij is de invloedrijkste persoon van onze tijd. Maar het is goed om hier te zijn met andere broeders en zusters van Mister Jackson’, zegt Harper, die steeds vaker voor feesten wordt gevraagd als Jackson-imitator.

De viering zou eerst samenvallen met de begrafenis van Jackson in Californië. Die werd echter uitgesteld tot aanstaande vrijdag.

Het plan was om samen te komen in Fort Greene; de etnisch gemengde wijk waar Spike Lee vandaan komt. Maar het park daar was te klein voor de verwachte massa. Dus werd het Prospect Park, dieper in Brooklyn.

De sfeer is gemoedelijk. Gezinnen dansen en luisteren. Mensen zwaaien met elpeehoezen. Kinderen worden in een tent geschminkt als de zombies in Thriller. Andere kinderen arriveren verkleed als vogelverschrikker: de rol van Jackson in The Wiz. Overal staan politieagenten, maar die hebben niets te doen. Ook zij dansen op Billy Jean.

Bekende New Yorkers zijn gekomen. De komiek Tracy Morgan gaat voor in een collectieve karaokeversie van The Way You Make Me Feel. Wanneer de zon op dat moment ook nog doorbreekt, stijgt gejuich op.

Even later houdt de zwarte dominee en activist Al Sharpton een korte preek. ‘Vandaag 51 jaar geleden veranderde de geschiedenis’, begint hij. ‘Er is geen haat in deze meute. Er is geen geweld in deze meute. Dit is Brooklyn op z’n best’, schalt Sharpton. ‘Dit is de stijl van Michael Jackson.’

Het wordt stil wanneer hij twee andere gebeurtenissen benoemt: de progressieve senator Ted Kennedy wordt vandaag begraven en het is vier jaar geleden dat New Orleans werd getroffen door de orkaanramp.

Over de financiële problemen en beschuldigingen van kindermisbruik wil niemand praten. En ook niet over het nieuws dat de dood van Jackson homicide was, dood door schuld. Er is formeel nog geen verdachte. Zijn lijfarts werkt samen met de politie.

‘Om die dingen gaat het niet’, zegt J.J. Porter (35), een brandweerman met zijn dochter op de schouders. ‘We vieren zijn leven. Hij brak als zwarte man door alle grenzen heen.’

Porter draagt een zwart T-shirt met een wit silhouet van Jackson in danspose. Het feest is een tentoonstelling van Jackson-T-shirts. Gerafelde exemplaren uit de tijd van Beat It. Shirts met Jackson getekend in de stijl van de bekende afbeelding van Barack Obama. ‘Gone Too Soon’, meldt een rug: te vroeg vertrokken.

Moses Harper wil dit nog kwijt: ‘De tv-camera’s waren er niet bij toen hij betaalde voor de begrafenissen van jongeren uit de getto’s. Ze waren er niet toen hij eindeloos veel kinderen in ziekenhuizen bezocht. Hij promootte liefde, in plaats van geweld.’

Fans van Jackson (ANP) Beeld
Fans van Jackson (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden