'Zelfs baby's herkennen wangedrag'

WANGEDRAG Zijn we ethisch van onszelf, of is het aangeleerd? Die vraag stellen de jonge wetenschappers van Science Palooza in hun column op de site....

‘Om het gedrag van kinderen te observeren, maakten onderzoekers van Yale in de VS gebruik van een vrij simpele proefopzet. Ze lieten anderhalf jaar oude kinderen naar een poppenspel kijken, bestaande uit drie poppen.

‘De pop in het midden speelt met een bal en laat die naar zijn vriendjes toe rollen. De één speelt de bal terug naar de pop in het midden, terwijl de ander de bal pakt en ermee wegloopt.

‘Na afloop van het spel mag het kind één van de twee poppen kiezen: de sociale of degene die wegloopt. Meer dan 80 procent van de anderhalf jaar oude kinderen kiest voor de pop die de bal terug heeft gespeeld.

‘Grappig genoeg kiezen zelfs baby’s van 8 maanden voor de meespelende pop’.

Science Palooza’s conclusie luidt dat je moraal niet door opvoeding ontwikkelt. Ethisch besef is eerder aangeboren.

WANGEDRAG 2 Dat laatste is nog maar zeer de vraag, meent columnist Malou van Hintum, die zich kwaad maakt over de manier waarop met de ramp in Tripoli wordt omgesprongen: ‘De media besteden royaal aandacht aan deze tragedie, en terecht.

‘Maar is het werkelijk nodig de enige overlevende, het jongetje Ruben, voortdurend op tv te tonen en zijn foto, soms zelfs levensgroot, af te drukken? Om namen te publiceren van slachtoffers en nabestaanden, en zelfs foto’s te publiceren van mensen die zijn overleden?

‘Het Jeugdjournaal is al afgereisd naar Tripoli. Wat gaat het daar doen? Een interview maken met het jongetje dat de ramp heeft overleefd? En met zijn oom en tante? Zouden zij op dit moment echt behoefte hebben aan tv-camera’s? Wie bewijs je hiermee een dienst?

‘In de extra editie die De Telegraaf donderdag 13 mei over de ramp maakte, staan de foto’s van twee zussen en een vrouw die slachtoffer werden van de crash. De man van de vrouw was, aldus de krant, ‘te aangeslagen om te reageren’ – wat betekent dat hij is gebeld. Schandalig.

‘Het Leidsch Dagblad opende donderdag, ook in een extra editie, met een reuzegrote foto van Rubens gezichtje, met zuurstofmasker, infuus en verband, en daaroverheen gedrukt de woorden HEL VAN TRIPOLI.

‘Hoe zouden deze journalisten het vinden als hun eigen neefje, dat zijn ouders en broer heeft verloren en zelf zwaar gewond is, op zo’n manier in het nieuws kwam? Zulke publiciteit wordt gemaakt onder het mom van ‘het publiek goed informeren’.

‘Maar het is niets anders dan smakeloze nieuwsgierigheid. Laat de slachtoffers in hun waarde, en de nabestaanden met rust.’

Henk Müller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden