Update

Zelfs Apple komt er niet meer onderuit: de universele oplader komt eraan

Al jaren wordt erover gepraat en onderhandeld, maar vandaag heeft het Europarlement definitief de knoop doorgehakt: er komt een universele standaardoplader voor mobiele telefoons. Er werd vanmiddag gestemd vóór een voorstel waarbij fabrikanten worden verplicht om zo'n standaard oplader met hun telefoon mee te leveren. Ook moet het toestel geschikt worden gemaakt om de oplader te kunnen gebruiken.

null Beeld afp
Beeld afp

Op deze manier wil het Europarlement vervuiling, onnodige kosten en 'gedoe voor de gebruiker' reduceren.

Het zal mogelijk nog tot 2017 duren voordat de verplichting in gaat. Europese lidstaten krijgen vermoedelijk twee jaar de tijd om de nieuwe regels in hun wetgeving te implementeren, en vervolgens krijgen de fabrikanten nog een jaar om hun apparatuur aan te passen.

Overeenkomst
De stemming van vandaag volgt op een overeenkomst die een speciale commissie van het Europarlement in december sloot met de Raad van de Europese Unie. De bepaling dat fabrikanten moeten worden verplicht tot het leveren van een universele oplader maakt deel uit van een bredere voorlopige richtlijn over het gebruik van radioapparatuur in onder andere mobiele telefoons en modems.

Binnen de Europese Unie loopt de discussie over de opladers al jaren. In 2009 sloot de EU een intentieverklaring met de grote fabrikanten, waarin werd bepaald dat bij telefoons een universele micro-usb-stekker zou worden meegeleverd. Veel fabrikanten deden dat ook, maar het effect bleef beperkt omdat de afspraken vrijblijvend waren en bovendien in 2012 afliepen. Ze zijn niet verlengd.

Vandaag heeft het Europarlement de eerste concrete stappen gezet naar een verplichting die voor de hele Europese Unie geldt.

Ook Apple, tot nu toe onwillig om aan dergelijke voorstellen mee te werken, komt straks niet onder de nieuwe afspraken uit. Beeld afp
Ook Apple, tot nu toe onwillig om aan dergelijke voorstellen mee te werken, komt straks niet onder de nieuwe afspraken uit.Beeld afp

Toine Manders
'Het is gewoon één stem, en daar zit het amendement van mij in', zegt VVD-europarlementariër Toine Manders tegenover BNR Nieuwsradio. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, mogen hun product niet meer in Europa verkopen, zegt hij. 'Als ze dat wel doen is het in strijd met de wet. Dan kan de Europese Commissie ingrijpen en Apple voor het Europese Hof slepen of boetes opleggen.'

Zeven jaar geleden kwam Manders al met een voorstel dat in grote lijnen overeenkomt met het voorstel dat vandaag op tafel ligt, maar een aantal bedrijven, waaronder Apple, wilden toen niet meewerken.

Het is aan de Europese Commissie om de vandaag aangenomen richtlijn uit te voeren. De Commissie moet ook gaan bepalen welke aansluiting voor de universele lader gebruikt zal worden. De Europese Commissie kan nog besluiten om de richtlijn niet uit te voeren, maar volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong kan het Europarlement daar dan tegen in het geweer komen. 'In het Europees Parlement zelf is een meerderheid voor uniformiteit of in ieder geval compatibiliteit', zegt hij tegen techsite Tweakers.

Toine Manders Beeld anp
Toine MandersBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden