NieuwsZelfportret Rembrandt geveild

Zelfportret Rembrandt geveild voor 14 miljoen

Een vroeg zelfportret van Rembrandt uit 1632 heeft dinsdag bijna 14 miljoen euro opgebracht tijdens een veiling bij Sotheby’s in Londen. Het werk was van tevoren door het veilinghuis geschat op een waarde van 13,2 tot 17,7 miljoen euro. Inclusief commissie kostte het de onbekende koper ruim 16 miljoen euro.

Michiel Kruijt
Het zelfportret van Rembrandt van Rijn. Hij draagt een witte kraag en zwarte hoed.  Beeld AP
Het zelfportret van Rembrandt van Rijn. Hij draagt een witte kraag en zwarte hoed.Beeld AP

Het is een van de drie zelfportretten van Rembrandt van Rijn (1606-1669) dat nog in handen is van particulieren. Het kleine schilderij (21,8 bij 16,3 centimeter) is gesigneerd door Rembrandt en door hem van het jaartal 1632 voorzien. Het was een belangrijke periode voor de jonge schilder, die zich net in Amsterdam had gevestigd en flinke successen boekte. In hetzelfde jaar maakte hij ook De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp.

Rembrandt draagt in het portret een witte kraag en een zwarte hoed. Misschien was het portret bedoeld als visitekaartje, denken de deskundigen van Sotheby’s: of om klanten te werven of om indruk te maken op de familie van zijn geliefde en toekomstige vrouw Saskia. Het werd in 1997 tentoongesteld door het Rijksmuseum in Amsterdam en twee jaar later door het Mauritshuis in Den Haag.

In wiens bezit het zelfportret kwam, is onduidelijk. Blijkens een etiket achterop het paneel is het in 1891 verkocht aan Britse adel. Een erfgenaam liet het werk in 1970 veilen, ook bij Sotheby’s in Londen. Het werd toen verkocht als een Rembrandt voor 650 pond (circa 1.700 euro nu). Daarna is het nog vier keer in andere handen overgegaan voordat het dinsdag opnieuw in de Britse hoofdstad onder de hamer kwam. De anonieme eigenaar die het werk verkocht, bezat het vijftien jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden