Zelfmoordterrorist in Lloyd hotel

Een hotelkamer midden in de stad. Groot bed, twee nachtkastjes, een bijbel. Glaasje water. De eenzaamheid is voelbaar. Evert Hertmans is alleen....

De zelfmoordterrorist is geen onbekend personage meer in het theater; zo duikt hij op in Checkpoint! dat Don Duyns onlangs schreef voor Com.Plot, en vorig seizoen al in Zeg het maar. Of heb je liever dat wij het zeggen? van Het Net dat werd uitverkoren voor het Theater Festival. Voor theatermaker Eric de Vroedt gelukkig geen reden om niet ook een voorstelling te maken over dit afschrikwekkende en tegelijk intrigerende fenomeen. In de krant die De Vroedts nieuwste voorstelling Mightysociety2 begeleidt, wordt de zelfmoordactivist dan ook geïntroduceerd als het icoon van de 21ste eeuw.

Mightysociety2 is de jongste in een reeks van in totaal tien geplande voorstellingen die De Vroedt wil maken over brandende actuele gebeurtenissen; de eerste pakweg een jaar geleden handelde over machtsgeile partijfunctionarissen, spindoctors en andere onverkwikkelijkheden die de hedendaagse politiek lijken te beheersen. De komende, Mightysociety3, (première in maart) gaat een tweeluik vormen met nummer twee: het stuk gaat uit van het perspectief van de terrorismebestrijders.

Mightysociety2 speelt op locatie. Zo is de hotelkamer van Evert Hertmans er eentje in het Amsterdamse Lloyd Hotel, waar een klein publiek van vijftien man per keer bij kan; als kijker zit je letterlijk middenin, en dat heeft echt iets.

Daarbij komt dat De Vroedt de verwachtingen die zo’n opvallend, ambitieus project nu eenmaal in zich draagt, dit keer ook zeker inlost: Mightysociety2 is origineel, interessant en bij tijd en wijle ook gewoon grappig. Evert Hertmans alias Ibrahim K. is een allesbehalve eendimensionaal personage, vol verve gespeeld door Bram Coopmans. In zijn monoloog komt de wereld aan bod: de War on Terror, de binnenlandse veiligheidsdienst, de zolderkamer-terroristen-in-spe met hun eindeloze computerdownloads van bommenrecepten, de vooroordelen, de verstrengelde belangen, de zin en onzin van idealen en het lot van een arme, weinig succesvolle schrijver die hier middenin belandt. Het aardige is dat die schrijver gedurende de tijd die hem rest nog een ontwikkeling doormaakt, waardoor de uitkomst van een en ander niet vastligt.

Voor wie zich nog verder wil verdiepen in de materie en de bronnen van De Vroedt, voorziet Mightysociety in ‘sideshows’ met deskundigen, een website, een krantje.


T/m 18 december in Lloyd HotelOostelijke Handelskade 34, Amsterdam (www.lloydhotel.com). Reserveren & kaartverkoop: Bespreekbureau theaters in de Nes, www.indenes.nl, Tel. 020-6266866. Let op: slechts 15 plaatsen per voorstelling!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden