Zelfmoord op tv verontrust VS

Ouders, politici en maatschappelijke organisaties hebben tv-stations in Los Angeles verzocht geen zelfmoorden meer uit te zenden. Enkele tv-stations in een van de meest competitieve tv-markten ter wereld hebben na de live uitgezonden zelfmoord van Daniel V....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De rechtstreekse verslaggeving van Jones' zelfmoord heeft in de VS een nieuw debat over de grens tussen journalistiek en 'reality-tv' uitgelokt. Toen Jones donderdag met zijn truck een snelweg in Los Angeles blokkeerde, kwamen de nieuwshelikopters van de twaalf plaatselijke stations in actie. Wat zich aanvankelijk liet aanzien als een confrontatie met de politie ontwikkelde zich tot een drama.

Nadat hij de weg had geblokkeerd, spreidde Jones een spandoek over de weg, waaruit bleek dat hij diep ontvreden was over de manier waarop een ziekenfonds hem had geholpen, nadat hij HIV-positief was bevonden. Hij stak vervolgens zijn truck in brand, waarin zijn hond zat. Vlak voordat de truck explodeerde, stapte hij uit en pleegde met een geweer zelfmoord.

Zes van de twaalf stations hadden hun gewone programma's, meest kinderfilms en de dagelijkse show van Oprah Winfrey, onderbroken voor een 'live'-verslag. Kinderen zagen hoe het hoofd van Jones van zijn lichaam werd gerukt. Duizenden ouders belden boos naar de tv-stations. Enkele boden hun excuses aan of gaven telefoonnummers van organisaties die gespecialiseerd zijn in hulp na traumatische ervaringen.

Maar in journalistieke kring wordt gevreesd dat in de strijd om de kijkcijfers en als gevolg van nieuwe technologie het niet bij dit ene incident zal blijven. 'De grens tussen nieuws en reality-tv is voorgoed weggevaagd. Het denken over wat nieuws is en wat niet, over journalistieke standaarden, normen en controlemechanismen is veranderd en niet in gunstige zin', aldus Tom Goldstein, rector van de school voor journalistiek van de Columbia Universiteit.

TV-stations beschikken over kleine, lichte camera's, gemakkelijk vervoerbare satellietzenders en helikopters. De opmars van technologie heeft de rol van eindredacteuren en journalisten - althans in deze sector van de journalistiek - verkleind. 'Dit was geen nieuws, dit was een show, uitgezonden als vermaak. Dit is het grote gevaar van rechtstreekse tv. Er worden geen afwegingen meer gemaakt, want er komt geen eindredacteur aan te pas die bepaalt wat kan en wat niet kan', aldus Richard Schwarloze van de Northwestern Universiteit.

Voor hoofdredacteuren en directeuren van tv-stations die elkaar dagelijks bevechten om de kijkersgunst zijn dit de argumenten van 'leunstoel-journalisten'. Volgens Larry Perret van het tv-station KCBS in Los Angeles stijgen de kijkcijfers telkens als zijn station een O.J. Simpson-achtige jacht uitzendt.

'De kijkers willen het nieuws zien en het liefst rechtstreeks en integraal', aldus Perret. Volgens zijn collega Cheryl Fair van het station KABC was het drama een legitiem nieuwsverhaal, omdat Jones met zijn truck een snelweg had geblokkeerd vlak voor de spits.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden