Zeldzaam gelaagde personages in Babylon Berlin, de duurste Duitse serie ooit

De openingsbeelden van de prestigieuze Duitse tv-serie Babylon Berlin verbinden veelzeggend het kleine en het grote. Eerst zien we hoe het hoofdpersonage, door WO I getraumatiseerd, onder hypnose wordt gebracht en grote angsten heeft. Direct daarna filmt een camera vanuit de lucht een door de Oost-Europese wouden denderende stoomtrein.

Bart Koetsenruijter
null Beeld RV
Beeld RV

Heel langzaam worden in het verloop van deze duurste Duitse serie (budget 40 miljoen euro) de verhaallijnen met elkaar verbonden. Je moet als kijker even geduld hebben om in het Berlijn van 1929 opgezogen te worden. Er is een Keulse politie-inspecteur, Gereon Rath (Volker Bruch), die in Berlijn achter een pornofilm aan gaat waarmee zijn vader gechanteerd dreigt te worden. Er is dus die trein, die een explosieve lading heeft en die op weg naar Berlijn al in de Sovjet-Unie door contra-revolutionairen wordt gekaapt. Er is een nachtclub, waar we elke aflevering wel een keer verblijven, die geleid wordt door een maffiabaas. En er is Charlotte (Liv Lisa Fries), dochter uit een straatarm gezin. Zij staat elke ochtend bij het politiebureau in afwachting van werk. En elke nacht werkt ze ook, in die nachtclub.

Babylon Berlin
Drama (****)
Regie: Tom Tykwer (2017, 16 x 50 min.)
Met o.a. Volker Bruch, Liv Lisa Fries en Peter Kurth
Te zien op Videoland

Berlijn was in 1929 smeltkroes en kruitvat ineen, waar grote gebeurtenissen zich aandienden. De makers van Babylon Berlin, onder leiding van regisseur Tom Tykwer, zijn erin geslaagd dat te tonen zonder van de personages marionetten te maken. De massascènes zijn indrukwekkend; zie het slot van aflevering 2, waarin een liquidatie gemonteerd wordt door een massanachtclubscène heen.

Elk personage is zeldzaam gelaagd; waar het wereldtoneel polariseert en nazisme en communisme elkaar dwars beginnen te zitten, zijn de personages geen van allen eenduidig. Charlotte is niet alleen maar arm en oprecht, Gereon verbergt veel achter zijn continu glazige blik en zijn superieur is zeker niet alleen maar de extreem-rechts angehauchte. En ze hebben ook iets gemeen, al die personages. Iets wat een grauwsluier over de serie legt, zoals die in werkelijkheid destijds ook over Berlijn lag: iedereen is nog immer direct of indirect getraumatiseerd door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog.

Duitsers als slachtoffers, ook dat is groot en klein tegelijk. Babylon Berlin is een schatrijke serie.

Op zoek naar nieuw bingemateriaal? De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden