Zekerheden gaan boven ontdekkingen

Plotseling was het er. Het geroezemoes. De discussies. De opwinding. Een grote favoriet voor de Gouden Leeuw, de grote prijs van het festival van Venetië, had zich aangediend....

Van onze verslaggever Ronald Ockhuysen

La graine el le mulet heet de film die een golf van opwinding door de festivallocaties liet gaan. De Frans-Algerijnse productie werd driemaal vertoond. Bij de tweede en derde screening dromden al ruim voor aanvang tientallen journalisten en filminkopers samen. De mondelinge reclame was effectief geweest.

Regisseur Abdellatif Kechiche toont in La graine et le mulet in tweeënhalf uur de beslommeringen van een immigrantengezin in Frankrijk. Dat doet hij op een manier die de indruk wekt dat hij als een documentairemaker boven op de werkelijkheid zit.

De werkelijkheid is die van de oudere havenarbeider Simane. Deze man, die gescheiden van zijn vrouw en vijf kinderen leeft, besluit zijn droom te verwezenlijken: hij begint een eethuis – een daad die zijn chaotische wereld verweeft met die van het Franse (autochtone) gezag.

De 64e editie van Venetië had een belangwekkende film nodig. Na een veelbelovende start, waarin vooral beter werk uit Amerika de toon bepaalde, volgde een reeks tegenvallende films van regisseurs (Eric Rohmer, Ken Loach, Claude Chabrol) wier werk op naam leek te zijn gekozen.

Voor risico’s was dit jaar, met het oog op de concurrentie van het festival van Rome, geen ruimte. Zekerheden werden geprefereerd boven ontdekkingen. In die context oogde I’m Not There van Todd Haynes, waarin zes acteurs (onder wie Richard Gere en Cate Blanchett) Bob Dylan spelen, als een bruisend experiment.

Vanavond moet de jury de keuze maken: wordt het de dwingende werkelijkheid van Adellatif Ketiche, de woede van Brian DePalma, de eigenzinnigheid van Haynes, of kiest de jury voor een outsider? Onder leiding van juryvoorzitter Zhang Yimou vergaderden onder anderen Catherine Breillat, Alejandro González Iñárritu en Paul Verhoeven gisteren in afzondering op een Venetiaans eiland.

Twee winnaars zijn de afgelopen dagen al uitgebreid met complimenten overladen. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het festival kregen de Italiaan Bernardo Bertolucci en zijn Amerikaanse collega Tim Burton (Sleepy Hollow) ere-leeuwen voor hun bijdrage aan de filmkunst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden