Review

Zeer leesbare ode aan danseres Sonia Gaskell

Hein Janssen
null Beeld RV
Beeld RV

Rudi van Dantzig (1933-2012) worstelde aan het eind van zijn leven met een ernstige ziekte en met zijn vurige wens zijn laatste boek af te maken. De choreograaf en schrijver was al jaren bezig met een persoonlijke biografie over Sonia Gaskell, de danspedagoge die veel voor hem had betekend en met wie hij tot ver na haar dood in 1974 een haat-liefdeverhouding had. Hij kwam maar niet los van zijn herinneringen aan haar. Tegelijk wist hij dat ze voor de ontwikkeling van de Nederlandse dans van onschatbare waarde was geweest.

non-fictie

Rudi van Dantzig, Een eeuwig opnieuw beginnen

Walburg Pers; 416 pagina's; euro 29,95.

Uiteindelijk verscheen zijn boek Herinneringen aan Sonia Gaskell in 2013 bij De Arbeiderspers, een jaar na zijn dood. De recensies waren welwillend positief maar echt tevreden was Van Dantzigs omgeving niet. Er werd gewag gemaakt van een te groot verschil tussen de originele scripts en de door de uitgever geredigeerde versie. Het boek belandde in de ramsj en op verzoek van Van Dantzigs partner is er vorig jaar gewerkt aan een herziening ervan. De Arbeiderspers deed de rechten over aan Walburg Pers, literair criticus Arjan Peters legde het originele manuscript en het boek naast elkaar, redigeerde een 'sterk gewijzigde heruitgave' met als titel Een eeuwig opnieuw beginnen.

Die titel is ontleend aan een citaat uit het Haarlems Dagblad uit 1961 waarin Gaskell het volgende laat optekenen: 'Vallen, opstaan, pas op de plaats maken, maar de bestijging voortzetten - ligt hierin niet de grootheid van de mens? De kunst is als het leven - een eeuwig opnieuw beginnen.'

'Een persoonlijke zoektocht naar Sonia Gaskell' - zo luidt de ondertitel van het boek. Dat persoonlijke zit 'm vooral in Van Dantzigs fraai beschrijvende stijl en zijn helder verwoorde eigenwijsheid als het gaat om de voors en tegens van 'Mevrouw' (zoals Gaskell op zeker moment genoemd wilde worden). Met gevoel voor theatraliteit beschrijft Van Dantzig ook hét grote drama in dit boek: de breuk tussen Gaskell en de Nederlandse danswereld, en Van Dantzigs uiteindelijke gemis aan haar.

In die zin is deze heruitgave zowel een zeer leesbare hommage aan Gaskell als wel het verslag van een leven van een gewone jongen uit Amsterdam-West die met vallen en opstaan de wondere wereld van de dans in zweefde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden