Zeeland op Watersnood-niveau

Boven de aardappelvelden in het barse landschap van Schouwen-Duiveland staat een tent op een paal. Wie de moeite neemt omhoog te klimmen, treft er twee eenvoudige rode campingstoelen, met een zitting die met veren aan het buizenframe is verbonden....

land van Albert Geertjes.

Omdat hij zijn laatste ontwerp altijd het leukste vindt, is dit de lieveling van Albert Geertjes, kunstenaar te Eeelderwolde (Groningen). 'Ik heb me laten inspireren door het fotoboek De Ramp, een rijksuitgave over de Watersnood. Ik dacht: als je dan toch in Zeeland moet gaan picknicken, dan graag op veilige hoogte. Nee, er is niemand op Schouwen geweest die geschokt heeft gereageerd. Ze zagen er wel de humor van in.'

Geertjes is een van de twintig deelnemers aan de kunstroute te Zonnemaire die dit jaar als thema Een picknick van aardappel tot zee heeft. Het initiatief is van de Schouwenaar Jaap Verseput, die jaarlijks op het eiland een alternatief jazzfestival organiseert in de schaduw van North Sea Jazz.

De kunstroute voltrekt zich in de schuren en stallen van Verseputs boerderij aan de Schapenweg nummer 1. Dat muzikale festijn vond plaats op 12 juli, overgebleven zijn de picknickplaatsen die verspreid liggen tussen de landerijen.

Ging Geertjes de lucht in, collega Gust Romijn deed precies het tegenovergestelde: hij laat de deelnemers in de grond zakken, waar ze luxueus van schuiftafeltjes kunnen eten. En zo op veldmuis-niveau het landschap beleven. Geertjes wilde juist de verpozende wandelaar rust en uitzicht bieden.

Stedenbouwkundige Ashok Bhalotra tapt weer uit een ander vaatje: hij laat aan staken waterzakjes hangen waaraan gedichtjes over het water bungelen - heel toepasselijk deze zomer.

In dit verband moeten we even verder ingaan op de figuur Geertjes. Hij neemt in het tableau van de Nederlandse ontwerpers een bijzondere plaats in. Jarenlang dreef hij een galerie in Groningen waar hij zijn eigenzinnige spullen exposeerde. Zoals de lamp Lambada, die een minuut staat te heupwiegen als hij een schop krijgt. Of de Libresse-clip, ook wel jogginglamp genoemd. Op een skateboard sjorde Geertjes een Citroën-koplamp, een Libresse-clipdoos en een accu samen.

Voor één gat is Geertjes niet te vangen. Ook niet voor serieuze aangelegenheden, want we storen hem op het moment dat hij een lichtplan aan het maken is voor de ontbijtzaal van Hotel de Ville te Groningen, volgens zijn zeggen 'het mooiste hotel van de stad'.

Acht jaar lang, en dat was langer dan hij had vermoed, benutte hij zijn galerie als laboratorium voor experimenten, zoals een tafel met het tafellaken onder het blad, lampen waarin veel glasscherven zijn verwerkt, of de tafel met een persoonlijke geschiedenis, Ellen genaamd. 'Ellen vroeg of ik voor haar een tafel wilde maken. Ze liep de winkel uit en ik zag haar perfecte heupen in strakke spijkerbroek. Op dat moment wist ik direct al hoe de poten zouden moeten zijn.' Na veel schaven, krassen en krabben kwam hij uit op poten die hij vulde met epoxy in spijkerbroekenkleur. Overbodig te melden dat de oplage van deze tafel beperkt is, maar dat is bij veel ontwerpen van Geertjes zo.

De voormalige galeriehouder heeft zijn middenstandsperiode samengevat in een boekje dat er op het eerste gezicht uitziet als een dikke laag geperst karton. Als het dan toch openvalt, geeft het een klein paradijs bloot, een rariteitenparade waarop gelukkig het woord design niet van toepassing is. Te koop voor 28 gulden, volgens Geertjes 'op een aantal plaatsen, waaronder een boekhandel in Groningen'.

Waarom hij ermee opgehouden is? 'Ik wil meer de kant van het vrije ontwerp op, ja meer de beeldende kunst. Er zijn al zoveel jonge jongens die van alles reproduceren, daar heb ik nou geen trek meer in. Industrieel produceren, daar doe ik niet meer aan mee.' Vandaar dat Geertjes in Zonnemaire deze zomer even is gaan paalzitten. Hij zal wel weer op aarde terugkeren.

Jaap Huisman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden