Zeedrift

Even melodieus als de Antilliaanse muziek

Koenders Edith

Als een strandjutter gaat Jan Brokken te werk in de verhalenbundel die hij de toepasselijke titel Zeedrift heeft gegeven. Bij dat woord ziet hij 'een boze zee' voor zich en 'schepen die hun lading verliezen'. Toen hij begin jaren negentig op Curaçao woonde, speurde hij de vloedlijn af en bedacht 'de Wet van de zeedrift. Het mooiste afval komt van het verst weg. Ver weg in kilometers. Ver weg in tijd'. En zo is zeedrift een metafoor voor de gebeurtenissen en personen die aanspoelen aan het strand van zijn herinnering.


Brokken heeft ruim twintig romans en verhalenbundels geschreven, die zich in verschillende delen van de wereld afspelen. Drie van zijn boeken zijn verfilmd en binnenkort is zijn roman De droevige kampioen aan de beurt, over de Antilliaanse sportheld en volksleider Riki Marchena.


In Zeedrift schetst Brokken een portret van Padú Lampe, een pianist die op zijn 86ste de zaal in vervoering weet te brengen met Abo sò, 'het tweede volkslied van Aruba'. De toon is melodieus als de Antilliaanse muziek en ook 'Het wonder Willemstad', over zijn ontmoeting met Gabriel García Márquez, roept een verlangen op naar 'een vulkanisch eiland, omgeven door een zee die bekendstaat om haar diepe kleur en haar felle nerveuze golven'.


Bijna alle verhalen - literaire reportages was wellicht een betere benaming geweest - hebben een connectie met de zee. Als kind ging Brokken elke zaterdagmiddag met zijn vader schepen kijken. Zijn fascinatie straalt ook af van het essay-achtige 'Crusoe & co', over de lotgevallen van een Franse schipbreukeling, die in 1601 op het toen onbewoonde Mauritius leefde tot hij opgepikt werd door het Hollandse schip De Gelderland.


'Achteraf is iedere ervaring een leerzame', stelt Brokken. Hij weet die ervaringen boeiend en helder te verwoorden.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden