nieuwsarchitectuur

Zecc Architecten verkozen tot Architect van het Jaar 2020

Volgens de jury weet het bureau de ruimtelijke kwaliteit die het eerder al in kleinere transformaties wist te leggen, nu succesvol in grotere projecten door te zetten.

Kirsten Hannema
Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontwerp: Zecc Architecten. Beeld 3D Studio Prins
Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontwerp: Zecc Architecten.Beeld 3D Studio Prins

Ze ontwierpen het interieur van de bibliotheek aan de Neude, gevestigd in het gerenoveerde hoofdpostkantoor, transformeerden – ook in Utrecht – de Werkspoorfabriek tot een bruisend bedrijfsgebouw en voltooiden onlangs de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gebouwen die door de coronamaatregelen niet zoals bedacht kunnen functioneren, maar waarvoor Zecc Architecten alsnog alle waardering krijgt: het bureau is verkozen tot Architect van het Jaar 2020.

Bibliotheek Neude, Utrecht. Renovatie interieur door Zecc Architecten. Beeld Kees Hummel
Bibliotheek Neude, Utrecht. Renovatie interieur door Zecc Architecten.Beeld Kees Hummel

Deze verkiezing wordt georganiseerd door Architectenweb.nl. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van architect Ninke Happel, vorig jaar winnaar met haar bureau HCVA, nomineerde vijf bureaus; naast Zecc waren dat Geurst & Schulze, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher en Office Winhov. Allemaal bureaus die graag werken in de bestaande stad, met een voorliefde voor tradities en ambacht. Vakgenoten konden vervolgens online stemmen; Zecc won met geruime afstand.

Zecc werd in 2002 opgericht door architecten Marnix van der Meer en Rolf Bruggink, die naam maakten met de herbestemming van kapellen en watertorens tot woonhuizen. Internationaal trokken ze de aandacht met het energieneutrale monument in Driebergen en met de Zwarte Parel, het Rotterdamse klushuis dat werd verbouwd tot Brugginks eigen woning.

Bruggink verliet vervolgens het bureau, Bart Kellerhuis kwam erbij als partner en hielp om grotere projecten binnen te halen, zoals de renovatie van het Drents Archief. Een ‘tijdmachine’, zoals de architecten het ontwerp omschrijven. Ze bouwden een ultramodern entreepaviljoen van waaruit bezoekers als het ware door de tijd van het heden naar de gebouwdelen uit de Middeleeuwen reizen. Per periode kozen ze een andere benadering voor de architectonische ingrepen; het oudste monument bleef vrijwel ongewijzigd, in andere delen voegden ze nieuw meubilair toe.

Renovatie Drents Archief te Assen door Zecc Architecten. Beeld CornbreadWorks
Renovatie Drents Archief te Assen door Zecc Architecten.Beeld CornbreadWorks

‘De ruimtelijke kwaliteit die het bureau eerder al in kleinere transformaties wist te leggen, weet het bureau nu succesvol in grotere projecten door te zetten’, schrijft de jury. Daarbij ‘weten de architecten de juiste balans te vinden tussen het behoud van het karakter van het bestaande gebouw en het toevoegen van elementen die de nieuwe functies ondersteunen.’

Ondertussen bouwt het bureau ook met succes aan een portfolio van woningbouw, waarbij de aluminium woontoren met zijn slingerende balkons langs het Merwedekanaal in Utrecht volgens de jury ‘een voorlopig hoogtepunt’ is. Dit jaar worden onder andere tweelingtoren De Koningin in Zwolle, socialehuurappartementen in Amsterdam-Noord en twee wooncomplexen in Utrecht opgeleverd.

Zecc Architecten ontvangt een prijs van 5 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden