Review

Zeb. is spannend, speels, weldoordacht, subtiel en toch nergens pretentieus en ingewikkeld

Op een dag zit er een zebra in de klas, maar niemand lijkt dat gek te vinden. Op het etiket staat Zeb., dus zo noemen ze haar. Ozzie gaat een grap kopen om indruk te maken op Ziva.

Pjotr van Lenteren
null Beeld
Beeld

Noepy doet mee aan een demonstratie tegen het afschaffen van het huilen. Lev doet een spreekbeurt over Bruno, die erg van puzzelen en de kleur groen houdt. De familie van Ziva heeft in ploegendienst de hik.

Elf leerlingen uit één klas vertellen in Zeb. van Gideon Samson en debuterend illustrator Joren Joshua over iets vreemds dat ze hebben meegemaakt of gedaan. De verhalen zijn meestal grappig of licht filosofisch, maar als je erover gaat nadenken ook een beetje eng. Het lijkt alsof het de personages niet kan schelen dat er dingen gebeuren die helemaal niet kunnen.

Fictie
*****
Gideon Samson en Joren Joshua
Leopold; 92 pagina's; 15,99 euro
Vanaf 10 jaar

Maximiliaan is de enige. Hij ligt er wakker van dat de juf beweert dat 2 plus 2 vijf is. De rest van de klas heeft die nieuwe wiskunde klakkeloos geaccepteerd. Maar Maximiliaan kan er niet omheen: het is écht niet zo. Toch 'ziet' hij het aan het eind ook: 2+2=5. De over het algemeen vrolijke en luchtige bundel wekt hier heel even de indruk over een alternatieve werkelijkheid te gaan, die ook mínder leuk kan zijn dan die van ons.

En zo schuilt er in dat geoliede proza van Samson toch altijd weer een vleugje gevaar. Zomaar fantasieverhaaltjes schrijft hij niet. Zeb. is stukken subtieler en vriendelijker dan zijn omstreden jeugdroman Zwarte zwaan (2012), waarin een meisje uit groep acht haar eigen dood in scène zet.

Maar ook als hij voor jongere lezers schrijft, kan hij het niet laten: ben je een onschuldige lezer of ben je medeverantwoordelijk voor wat er tijdens het verhaal in jouw hoofd gebeurt? Zeb. is spannend, speels, grappig, weldoordacht, subtiel, intelligent en toch nergens pretentieus en ingewikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden