Ze hadden ze toch nog liggen

Tropisauna, de sauna met uniek uitzicht', staat er op (elke dag gemengd behalve donderdag, dan is het alleen voor dames)....

tekst en fotografie Daniel Koning

Tropisauna maakt deel uit van partycenter Tropicana aan de Maasboulevard. Het massieve bouwwerk neemt wel, over een afstand van pakweg zestig meter, het uitzicht weg van de mensen die zich op de boulevard bevinden. En vanaf de Florence Nightingalehof aan de andere kant van de boulevard is het uitzicht ook nul.

Hof, dat is een misleidende naam voor een betegeld plaatsje ter grootte van een basketbalveld. Er staat een bankje op, dat is alles.

Dit onooglijke pleintje wordt bewaakt door een kalkzandstenen leeuw. Deze leeuw is erg ongelukkig. Niks koning der dieren, niks Je Maintiendrai, niks onverschrokken blik boven een schild. Als een droevige Pluto kijkt hij opzij: ik wou dat ik dood was, dat ik geen beeld was met het eeuwige leven. Hij is ook nog aan zijn linkerheup geholpen, je ziet het duidelijk: er is een nieuwe ingezet.

Honderd meter links van hem ligt zijn broer aan de Karl Landsteinerhof. Honderd meter rechts van hem ligt zijn andere broer aan de Dr. Bastinghof. Hoe zijn ze daar zo terechtgekomen, vraag je je af.

Het Centrum Beeldende Kunst heeft een afdeling 'Beeldende kunst in de ruimte' en Hans Abelman is hoofd van die afdeling. Hij kan er wat over vertellen. De leeuwen zijn in 1778 gemaakt door J. Keersbergen, voor de hoofdpoort van de obelisk bij het Hofplein. In 1838 verdween deze poort. Afgebroken voor iets nieuwers. In 1860 werden de leeuwen geplaatst op de Koningsbrug over de Oude haven die toen de Vierleeuwenbrug ging heten. Ja, het waren er vier. Een eeuw later, in 1960, na de sloop van de brug zijn ze op hun huidige bestemming terechtgekomen ter ere van de oplevering van drie flatgebouwen daar.

'Ze hadden ze toch nog liggen', zegt Abelman die helemaal niet gelukkig is met de manier waarop de stad met de relieken uit haar verleden omspringt. Hij vindt dat dit soort beelden een plek verdienen in een omgeving waar ze passen en tot hun recht komen. Hij pleit voor een soort Deltaplan: 'Veel dingen van geschiedkundig belang staan niet op de juiste plaats.'

Wat de vierde leeuw betreft, die is in langdurige bruikleen gegeven aan de Koninklijke Landmacht als dank voor het verdedigen van de Maasbruggen in de oorlog. Hij ligt op het exercitieterrein van de Elias Beekman kazerne in Ede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden