Zangeres Teddy Scholten overleden

Zangeres Teddy Scholten (83) is vorige week donderdag overleden en maandag in besloten kring gecremeerd. Haar dochter René heeft maandagavond een bericht hierover van de NOS bevestigd. Teddy Scholten was al enige tijd ziek.

ANP

Met het nummer Een beetje won de zangeres in 1959 het Eurovisiesongfestival. In 1965 en 1966 presenteerde ze het Nationaal Songfestival. Ook maakte ze met haar man Henk Scholten tv-programma's voor de KRO, waaronder de Snip & Snap-Revue en het populaire muziekprogramma Zaterdagavondakkoorden.

]]>

‘Ik heb een haat-liefde-verhouding met dat lied', zei Scholten over 'Een Beetje.' 'Natuurlijk heb ik er veel aan te danken. Maar ik heb veel meer gedaan dan het songfestival winnen’. Ze zong het lied ook in het Frans, Duits en Italiaans.

Residentie Toneel

Dorothea Margaretha (Teddy) van Zwieteren, geboren in Rijswijk, wilde aanvankelijk actrice worden. Haar eerste stappen in die richting zette ze in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog bij het Residentie Toneel in Den Haag, waaraan ook Paul Steenbergen was verbonden. Vrij snel bekeerde ze zich tot de lichte muze. Ze werkte in die periode onder meer mee aan een van de eerste cabaretprogramma's van Toon Hermans.

In 1951 vormde ze met Henk Scholten, met wie ze in 1947 was getrouwd, een duo dat al snel bekendheid verwierf dankzij de vele radio- en televisieprogramma's waaraan het tweetal meewerkte. Het echtpaar was in de jaren vijftig verbonden aan het ABC-cabaret van Wim Kan en de Sleeswijk Revue.

Na het songfestival kregen Teddy en Henk Scholten hun eigen tv-show bij de KRO, Zaterdagavondaccoorden. Het was in Nederland een van de eerste grote muziekshows op de televisie met een groot orkest en een ballet. Talloze gevestigde en aankomende artiesten maakten er hun opwachting.

Kiekeboe

In 1964 hield het duo op te bestaan. Henk werd directeur van de stichting Socutera, Teddy zette haar carrière alleen voort. Ze presenteerde nog tal van uitzendingen op radio en tv, waaronder Kiekeboe, het eerste televisieprogramma met een verborgen camera. Ook speelde ze in 1963 en 1964 barones Schröder in de Nederlandstalige versie van The Sound of Music.

Dertien jaar lang onderhield ze voor het Nederlandse Rode Kruis de contacten met radio en televisie. Daar ging ze op haar zestigste met pensioen. Ze verdween echter niet helemaal uit de schijnwerpers. De laatste jaren maakte ze aquarellen. En ook dat met het nodige succes. Teddy Scholten exposeerde onder meer in Rijswijk, Doorn, ‘s Heerenberg en twee keer in ‘t Spant in Bussum.

Henk Scholten overleed in 1983.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden