null

ProfielRimon

Zangeres Rimon (21): ‘Doorgebroken? Zo zou ik het niet willen noemen’

Beeld Stephanie Sian Smith

De ster van zangeres Rimon (21) is snel rijzende, en dat terwijl haar eerste plaat nog moet uitkomen.

Pablo Cabenda

Eind vorig jaar was zangeres Rimon in dubio of ze haar studie aan de Herman Brood Academie moest voortzetten. Inmiddels heeft ze de knoop doorgehakt. ‘Ik heb er definitief een punt achter gezet. Het lukte me gewoon niet meer.’ In 2018 had ze al geen enkele dag in de schoolbanken gezeten. Al haar tijd werd, ironisch genoeg, opgeslokt door datgene waarop de academie haar voorbereidde: een carrière in de popmuziek.

Sindsdien is haar agenda alleen maar voller geworden. Wie Rimon wil spreken, moet geduld hebben. Als je denkt haar te pakken te hebben, moet ze weer naar Londen voor een concert op het Field Day-festival. Als het dezelfde week nog lukt, heb je geluk gehad, want ze moet ook naar IJsland voor de opname van een videoclip, staat op het Parklife-festival in Manchester en dan zijn er nog optredens in Ierland en Berlijn.

Het gaat hard met Rimon, de 21-jarige Amsterdamse zangeres die als 4-jarig meisje met haar moeder uit Eritrea vluchtte, drie jaar geleden serieus een carrière als zangeres ambieerde en vorig jaar in de Volkskrant tot poptalent van 2019 werd verkozen. En dat terwijl haar eerste officiële album nog moet uitkomen. Haar vorig jaar verschenen ep Bbygirl Focu$ heeft zijn uitwerking gehad. Een verzameling moderne sensuele soulnummers waar een hiphopbeat nooit ver weg is.

null Beeld Stephanie Sian Smith
Beeld Stephanie Sian Smith

Als je haar, op een tussenstop in een Amsterdamse horecagelegenheid, vraagt of al die bedrijvigheid betekent dat ze nu doorgebroken is, kijkt ze even moeilijk. ‘Zo zou ik het niet willen noemen. ‘Doorgebroken’ klinkt alsof er een magisch moment is geweest waarna iedereen je plotseling kent. Dat is nou ook weer niet zo. Het is een proces. Na het uitkomen van mijn ep is het wel een stuk drukker geworden.’

Eén ding echter bleef onveranderd. Nog steeds speelt ze het spel volgens haar eigen regels en houdt ze de wereldwijd opererende major platenmaatschappijen op afstand. Terwijl ze steeds meer terrein verovert, draagt Rimons vaandel het motto ‘alles in eigen beheer’. Noch bij de nieuwe single Focu$, noch bij de nieuwe ep die eind dit jaar uitkomt is er een major-meneer of -mevrouw geweest die haar vertelde hoe ze haar zaakjes moet aanpakken.

Allicht. Wie maximale artistieke groei nastreeft moet zichzelf tot prioriteit maken en niet afwachten hoe ze in de markt wordt gezet. Van de sound van haar muziek tot de styling, alles wordt bepaald door de zangeres zelf, en het artistieke collectief waar ze deel van uit maakt, Alle$ Lifestyle.

Vooruit, er wordt weleens een samenwerkingsverband gesmeed. Rimon kreeg een plekje op de Red Bull Music Academy, een wereldwijde organisatie die de ontwikkeling van jong poptalent stimuleert met onder andere festivals, workshops en lezingen. Het resulteerde in een videoclip voor Focu$. Check de clip en zie hoe de hypergestyleerde weelde, geleend uit het beeldvocabulaire van Amerikaanse hiphop, ook bloeit in de klassieke ambiance van het Amsterdamse Koninklijke Instituut voor de Tropen.

En er was meer.

null Beeld Stephanie Sian Smith
Beeld Stephanie Sian Smith

Rimon: ‘Door de Red Bull Academy kon ik in Los Angeles sparren met sessiemuzikanten daar. Dat heeft me veel geleerd op het gebied van songs schrijven. Ik wil mezelf constant verbeteren. Als liedjesschrijver probeer ik niet te veel in het persoonlijke te blijven hangen, maar een universeel gevoel op te roepen.’

Naast het schrijven krijgt ook de muzikale ontwikkelingsdrift de ruimte. Tot nu toe is Rimons repertoire tot stand gekomen in samenwerking met producer Samuel Kareem, ook lid van Alle$ Lifestyle. ‘Meestal maakt hij een muzikaal begin en kijk ik of ik er iets mee kan. Ik heb nu eindelijk een keyboard gekocht. Lang geleden heb ik pianoles gehad en noten leren lezen. Het zal wel helemaal weggezakt zijn nu, maar ik wil dat gaan gebruiken bij het schrijven van mijn eigen muziek en uiteindelijk ook zelf gaan produceren.’

Verder op de agenda: een track die Rimon opnam met de Britse producer JRick, de man achter de rapper Octavian, winnaar van de BBC Sound of 2019.

Speciaal met de buitenlandse markt in het achterhoofd. Maar Nederland wordt ook niet vergeten. Dit jaar staat Rimon op Lowlands en Into The Great Wide Open. Niets meer te wensen, toch?

‘Nou, ik droom er nog van ooit op te treden in Ethiopië of Eritrea, vanuit de gedachte daar praise te geven. Ik heb gemerkt dat hoe ouder je wordt hoe belangrijker het is je bewust te worden van je roots en daar uitdrukking aan te geven.’

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden