Zanger van Killing Joke al twee weken spoorloos

Jaz Coleman (52), de frontman van Killing Joke, is vermist. Sinds 19 juli is niks meer van hem vernomen en de andere bandleden zeggen 'bijzonder ongerust' te zijn. Coleman is één van de kleurrijkste figuren in de rockscene, en ook één van de vreemdste.

Coen Brandhorst
Jaz Coleman, zanger van Killing Joke. Beeld
Jaz Coleman, zanger van Killing Joke.

Jeremy 'Jaz' Coleman, de zoon van een Engelse vader en een Bengaalse moeder, was als kind bijzonder muzikaal begaafd. Hij studeerde piano en viool aan Cheltenham College, en zong tot zijn 17de in de koren van verschillende kathedralen. In 1973 won hij de Rex Watson Cup at the Cheltenham International Festival of Music. En hoewel hij in het collectief geheugen zit als de man die 'Love like blood' zong, is dat aspect van zijn leven slechts het topje van de ijsberg.

Zo haalde Coleman een diploma muzicologie aan de universiteit in Leipzig, toen nog in de DDR, en studeerde hij aan het Cairo Conservatoire, waar hij een scriptie maakte over Arabische kwarttoonverdeling. Hij studeerde - dat beweert hij althans - drie jaar 'international banking' in Zwitserland. Wat wel zeker klopt is dat hij een gewijd priester is, maar dan een occulte, en dat hij een kerk heeft in Nieuw-Zeeland.

Killing Joke zal niet meteen de geschiedenisboeken ingaan als één van de grootste bands, maar het is wel een hele invloedrijke. Samen met Pere Ubu en Chrome zijn ze de boegbeelden van industrial rock en industrial metal.

In 1982 besloot Coleman zijn boeltje te pakken en te verhuizen naar IJsland, omdat hij geloofde dat er een nucleaire holocaust zou plaatsvinden. In die tijd hervatte hij ook zijn klassieke muziekstudies. Met succes. Hij heeft ondertussen gewerkt met sommige van de belangrijkste orkesten in de wereld en werd door Klaus Tennstedt omschreven als de 'nieuwe Mahler'. En daar houdt het niet op: Coleman heeft Tsjechische folkmuziek gemaakt, Arabische muziek en zelfs een symfonie geschreven voor Maori-koren.


Facebook
Coleman heeft in Nieuw-Zeeland een tweede thuis gevonden en heeft ook, naast de Britse, de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Hij heeft er geïnvesteerd in ecologische vakantiedorpen. Hij bezit ook huizen in Zwitserland en Praag.

In 2010 werd hij Chevalier des Arts et des Lettres gemaakt door de Franse minister van cultuur. Aan zijn verdwijning gaat een bizarre rel vooraf. Het laatste teken van leven dat Coleman liet, was een post op Facebook, waarin hij ferm uithaalde naar The Mission en The Cult, twee bands met wie Killing Joke het komend najaar op tour zou gaan. Hij zei ook meteen dat al die optredens geannuleerd waren.

Tot grote consternatie van de ander Killing Joke-leden, die van niks wisten en ondertussen zich verontschuldigd hebben voor de uitspraken en die ook lieten weten dat de optredens wel zullen doorgaan. Alleen, toen bleek dat Jaz Coleman van de aardbodem was verdwenen.

Nu, bijna twee weken later, komt er een oproep met de vraag of iedereen die nog een teken van leven van Coleman heeft opgevangen, zich wil melden. 'We are all concerned about our missing singer's welfare.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden