Tips Le Guess WhoLonnie Holley

Zanger en kunstenaar Lonnie Holley haalt zijn inspiratie uit alles wat hij onderweg tegen komt

Improvisatiekunstenaar Lonnie Holley maakt zijn beeldende kunst en muziek met wat voor handen is: van ijswikkels op straat tot flarden van een gesprek.

Lonnie Holley.  Beeld Timothy Duffy
Lonnie Holley.Beeld Timothy Duffy

Een van de meest intens klinkende stukjes muziek van het jaar heet I Woke Up in a Fucked-Up America en is geschreven door Lonnie Holley. Een zwarte zanger en kunstenaar uit het zuiden van de Verenigde Staten. Het nummer, dat eigenlijk een langgerekte wanhoopskreet is, werd door Holley (68) gemaakt zoals hij al zijn kunst maakt: hij legt vast wat toevallig op zijn pad komt.

In dit geval was het een zinnetje dat hij uitsprak toen iemand hem vroeg of hij goed geslapen had. Het was de ochtend na de inauguratie van president Trump. ‘Ik werd wakker in een fucked-up Amerika’ was een gedachte die velen met hem deelden. Goed zinnetje, moest hij iets mee doen, vond zijn reispartner. Zo werd de regel het begin van het eerste liedje van Holleys derde album MITH dat eerder dit jaar verscheen.

Ook als beeldend kunstenaar is Holley afhankelijk van wat hij onderweg aantreft. Een wandeling op straat levert de altijd onderweg zijnde Holley niet alleen ideeën voor nieuwe liedjes op, die hij als een soort stream of consciousness uitschreeuwt met krachtige, soulvolle stem over gebroken pianonoten of een gammel orgeltje.

Gevonden bouwmaterialen

Hij keert ook altijd met een tas vol met van de straat geplukte spullen terug naar zijn hotel. De gevonden ijswikkels, plastic flesjes, doppen, munten, verroeste spijkers, bouten en defecte fietspompjes ervaart Holley niet als rommel, maar als bouwmaterialen voor zijn kunstwerken die hem lang voordat hij muziek maakte een zekere naam gaven als outsider artist. Holley, die ook nog eens prachtig kan tekenen, exposeerde al in onder meer het New Yorkse Metropolitan Museum en verdeelt zijn tijd inmiddels tussen muziek en beeldende kunst.

Op Le Guess Who krijgt Holley de kans beide kunstvormen met het publiek te delen – een unicum. Uiteraard zal hij optreden, zoals hij dat al vaker deed op dit festival. Donderdag deelt hij nu het podium met het duo Nelson Patton, maar nieuw is de stadswandeling die vrijdagmiddag op het programma staat. Holley neemt geïnteresseerden mee door de stad op een vooraf uitgestippelde route. Dat is eigenlijk het enige dat vaststaat.

Er staat anderhalf uur voor in het programmaboekje, maar wie Holley weleens heeft meegemaakt, weet dat het best mogelijk is dat hij na een uur nog op dezelfde plaats staat. Aldaar zich verwonderd over alles wat hij ziet, hardop nadenkend hoe alles te transformeren tot een kunstwerk of misschien een nieuw liedje. Om daarna alles op te slaan en te noteren in zijn bont geïllustreerde schetsboek. Want Lonnie Holley gooit nooit iets weg. Een toevallige gedachte kan een mooi liedje worden, een gevonden handschoen onderdeel van een nieuw kunstwerk.

Donderdag, TivoliVredenburg (live).
Vrijdag, Centrum van Utrecht (wandeling).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden