Zanger Billy Joel haalt uit naar Trump door Jodenster te dragen tijdens optreden

Zanger Billy Joel trad maandagavond op met een opzichtige Jodenster op zijn colbert, terwijl op schermen achter hem medewerkers van het Witte Huis te zien waren. Een flink statement van een man die nog niet eerder uithaalde naar het Trump-kabinet.

Billy Joel in Madison Square Garden. Beeld getty
Billy Joel in Madison Square Garden.Beeld getty

De Amerikaanse zanger Billy Joel staat nou niet bekend om zijn uitgesproken politieke boodschappen. Ja, Bruce Springsteen, Madonna of Miley Cyrus spraken zich herhaaldelijk kritisch uit over president Donald Trump en de toekomst van de Verenigde Staten. Zo niet de 'Piano Man', die tijdens concerten zijn publiek vooral wenst te vermaken en naar eigen zeggen 'het leven voor even doet vergeten'. Maar bij zijn optreden in het New Yorkse Madison Square Garden heeft Joel eenieder verrast door opzichtig een Jodenster op zijn colbert te dragen en beelden te tonen van door het Witte Huis ontslagen medewerkers.

De 68-jarige zanger van hits als She's Always a Woman, Tell Her About It en Uptown Girl kwam tijdens de toegift van zijn concert plots het podium op met de bekende zeshoekige gele ster uit de Tweede Wereldoorlog. Joel, kind van Joodse ouders, zou hiermee hebben willen protesteren tegen het toenemende antisemitisme in de VS. Maar ook tegen de halfslachtige uitspraken van Trump na het dodelijke geweld tijdens de door neonazi's georganiseerde manifestatie in Charlottesville.

Daarnaast maakte Joel een politiek statement tegen Trump tijdens een duet met zangeres Patty Smyth. Tijdens de vertolking van haar grote hit Goodbye to You werden de toeschouwers op grote schermen getrakteerd op beelden van een aantal bondgenoten van Trump die de voorbije weken het veld moesten ruimen. Zo kwam Trumps vorige week opgestapte strategisch adviseur en rechtsnationalist Steve Bannon voorbij, net als de eerder vertrokken perswoordvoerders van het Witte Huis Sean Spicer en Anthony Scaramucci.

Gemengde reacties

Joels actie heeft op sociale media tot gemengde reacties geleid. Zo waren er fans die zich afvroegen of de zanger 'gek was geworden'. Anderen bestempelden Joel juist als 'een echte held', onder wie schrijver en activist Elad Nehorai, die het statement met de Jodenster van de zanger op Twitter typeerde als 'episch en dapper'.

De expliciete uithaal naar Trump is hoe dan ook opmerkelijk. Joel liet zich in zijn ruim veertigjarige carrière zelden uit over zijn politieke kleur. Pas in 2008 liet hij openlijk weten Democraat te zijn en steunde hij, onder meer met optredens samen met Bruce Springsteen, de kandidatuur van Barack Obama. In een recent vraaggesprek met het muziekblad Rolling Stone liet Joel nog eens weten weg te blijven van de politiek omdat hij ervan overtuigd is dat zijn fans er niet op zitten te wachten 'dat ik op een zeepkist stap om over mijn politieke voorkeuren te spreken'.

Toch erkende hij in hetzelfde interview nog altijd 'met stomheid geslagen te zijn' door de verkiezing van Trump als Amerikaans president. Hoe zijn fans deze opmerking moesten interpreteren? Het bleef tamelijk onduidelijk te oordelen over de woorden van de wereldster, die door popjournalisten vaak is bekritiseerd om zijn vaak brave muziek, maar geprezen wordt om zijn mooie en heldere songteksten.

Plaagstootje

Het deed een beetje denken aan een optreden van Joel vorig jaar, eveneens in Madison Square Garden. Joel droeg toen zijn grote hit The Entertainer op aan Trump, die volgens de zanger 'een onderhoudende verkiezingscampagne voerde'. Die actie zou ironisch zijn bedoeld, maar werd door velen juist geïnterpreteerd als een steunbetuiging voor de Republikeinse presidentskandidaat. Zelfs Trump zelf bedankte Joel via Twitter voor het aan hem opdragen van het wereldberoemde liedje.

Het subtiele plaagstootje van Joel bleek dus geen succes. Een beetje zoals het optreden van de destijds beschonken zanger tijdens de bruiloft van Trump en nu First Lady Melania in 2005. 'Ze zeggen dat ik destijds heb gezongen. Ik heb mezelf vast belachelijk gemaakt', vertelde Joel daar eerder dit jaar cryptisch over.

Wat politieke betrokkenheid van celebrities in VS écht opleverde
Heel bekend en cultureel Amerika stortte zich op de sociale media om te laten weten hoe erg de overwinning van Trump was. Snel maar weer wat posten: iets over woede, angst, verdriet, en natuurlijk een leuke foto van jezelf. Maar die ijdele getuigenissen kregen in het licht van de nieuwe maatschappelijke orde ineens een andere lading. Ze lieten vooral zien dat popsterren en acteurs weinig voeling hadden gehad met wat er kennelijk leefde ónder de bovenlaag van het culturele leven. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden