Zaans Museum betaalt 1,2 miljoen voor schilderij Monet

Het Zaans Museum heeft voor bijna 1,2 miljoen euro een schilderij gekocht van Claude Monet (1840-1926). De Franse schilder vervaardigde De Voorzaan en de Westerhem tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1871.

Redactie
De Voorzaan en de Westerhem Beeld Zaans Museum
De Voorzaan en de WesterhemBeeld Zaans Museum

Monet maakte 25 'Zaanse' schilderijen. Dit is de derde die in bezit komt van een Nederlands museum. Voor het museum is het de duurste aankoop uit de geschiedenis. De aankoop is mogelijk gemaakt met steun van een aantal particuliere fondsen.

undefined

Vijfentwintig werken

144 jaar geleden zette Claude Monet voet aan wal in Zaandam. Met de boot kwam Monet samen met vrouw en kind naar Zaandam waar ze vervolgens vier maanden verbleven.

Het Zaanse landschap, de molens, de rivier de Zaan en de houten huizen boeiden Monet zo dat hij er vijfentwintig werken schilderde. Naar vriend en schilder Camille Pissarro schreef hij: 'Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.'

De handtekening van Monet op het schilderij Beeld Zaan Museum
De handtekening van Monet op het schilderijBeeld Zaan Museum

Kleine restauraties

De komende maanden zal het Zaans Museum enkele kleine restauraties aan het werk verrichten. Later dit jaar wordt het werk in de vaste presentatie het Zaans Museum opgenomen.

Met de aankoop van het belangwekkende schilderij is het Zaans Museum het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie. Van de vijfentwintig Zaanse werken waren er tot nu toe slechts twee in Nederland: in de collectie van het Van Gogh en Kröller-Müller Museum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden