nieuwskookboeken
Yvette van Boven wint Gouden Kookboek 2020 met ‘Home Made Basics’
Yvette van Boven wint met Home Made Basics Het Gouden Kookboek 2020, de prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. Home Made Basics bevat basisrecepten voor de dagelijkse kost met een geïllustreerde stap-voor-stapuitleg bij elk recept.
De vakjury, bestaande uit de voormalig hoofdredacteur van foodmagazine Delicious Makkie Mulder, boekhandelaren Bart van Aken en Daan van der Valk, culinair publicist Jonneke de Zeeuw en ondernemer Sarriel Taus, prijst Home Made Basics vanwege de heerlijk, frisse, verrassende en maakbare recepten. Volgens de jury is dit een kookboek dat ‘Yvette op haar best uitstraalt samen met haar man Oof Verschuren. Home Made Basics is een kookboek dat van zelf koken een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten. Dit is het kookboek dat je ook aan je kinderen wilt geven als ze het huis uitgaan. Hier wil je de dag, de maand, het hele jaar mee door.’
Tot de genomineerden behoorden ook Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons van Marianne Snel. De jury heeft meerdere gerechten uit de genomineerde kookboeken bereid en daarop haar beslissing gebaseerd.
Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt, vorig jaar won Vanja van der Leeden met Indorock Het Gouden Kookboek. De bekendmaking vindt plaats aan de vooravond van de start van de Kookboekenweek van 6 tot en met 15 november.
Van Boven heeft een kookrubriek in het Volkskrant Magazine en de Libelle. Zij is bovendien tv-presentatrice, vanaf 14 december is haar nieuwe programma De Streken van Van Boven op televisie. Voor dat programma reist Van Boven door Nederland om de culinaire tradities van verschillende streken in kaart te brengen.