Yuri - a workout opera, strak in de vorm, lekker in het gehoor

Nieuws zit er niet in, maar de techno-opera over de sportieve antiheld beukt drie kwartier genadeloos door. Dit is opera als workout. Strak in de vorm, lekker in het gehoor.

Vincent Kouters
'Muziektheatercollectief Club Gewalt speelt zijn gloednieuwe opera over turner en 'antiheld' Yuri van Gelder.' Beeld Jochem Jurgens
'Muziektheatercollectief Club Gewalt speelt zijn gloednieuwe opera over turner en 'antiheld' Yuri van Gelder.'Beeld Jochem Jurgens

Waar zijn de ringen? Dat valt als eerste op. Muziektheatercollectief Club Gewalt speelt zijn gloednieuwe opera over turner en 'antiheld' Yuri van Gelder, de 'lord of the rings', en er hangen geen ringen in de zaal? Hm.

Nee, verwacht geen spektakel in Yuri - a workout opera. Wel een pompende beat en een verfrissende kijk op het operagenre. Maar al met al is dit een sobere voorstelling, zeker voor de jonge honden van Club Gewalt, die na r&b-opera Wh0dun!t$, en 'minimal music party installation' Karaoki Kanye hun drang tot extravagantie een keer onder controle proberen te houden. Misschien wel dankzij gastregisseur Mara van Vlijmen (De Warme Winkel).

Yuri
A workout opera
Opera
Van en door Club Gewalt
Tekst Tommy Ventevogel
Regie Mara van Vlijmen
14/5, Operadagen, Ro Theater, Rotterdam
Te zien op diverse zomerfestival t/m 13/8

Controle, dat is het thema. Schrijver Tommy Ventevogel stelde een tekst samen uit interviews met Van Gelder. Simpel en chronologisch. Het verhaal begint bij zijn geboorte in Waalwijk in 1983 en werkt toe naar het moment waarop hij in 2016 van de Olympische Spelen in Rio naar huis wordt gestuurd wegens alcoholmisbruik; een misstap, zijn zoveelste, die hem zijn droomfinale kost.

Deze monoloog wordt door de zeven spelers van Club Gewalt gezongen over een harde, elektronische soundtrack, inclusief 'uh', 'zeg maar' en andere spreektaalresten. Het resultaat is een doorgecomponeerde techno-opera die drie kwartier genadeloos doorbeukt. Dit is opera als workout. Strak in de vorm, lekker in het gehoor.

Horen we nog iets nieuws over Yuri van Gelder? Neuh. Gewalt presenteert hem bovenal als doorzetter. In 2020 wil hij weer meedoen met de Spelen in Tokio. Van dit gegeven maken ze op de valreep tóch nog een extravagant slotnummer. Even de controle verliezen. Dat kan geen kwaad. Toch?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden