RecensieYungblud

Yungblud is boos, maar zit ook vol feestvreugde ★★★★☆

De Engelse zanger is een ouderwetse romantische rockrebel.

Pablo Cabenda
Yungblud in TivoliVredenburg. Beeld Dorien Hein
Yungblud in TivoliVredenburg.Beeld Dorien Hein

Hij heeft ze al in zijn zak bij het allereerste ‘Hey kids!’. Yungblud komt het podium van de Ronda in TivoliVredenburg op en de kids rollen een rode loper van gejoel uit. Wat heet, ze stonden ’s middags al bij de deur van het poppodium te wachten. De Engelse Yungblud (22), oftewel Dominic Harrison, zingt over zaken die jonge outsiders en misfits bezighouden: autoriteiten die lulpraatjes verkopen en het gevoel een loser te zijn. Titel van zijn laatste ep:The Underrated Youth. En als zijn ADHD-energie de vrije loop krijgt in wilde dansjes, lijkt het alsof hij the powers that be voor hun kont schopt.

Harrison is boos, maar benaderbaar. Het punkzwarte oorlogstenue is afgemaakt met roze sokjes. De agressieve energie ontdaan van machismo en geserveerd met empathie. Er wapperen regenboogvlaggen en Harrison zingt zijn gitaarballad Waiting on the Weekend in een zwart rokje.

Het is een van de weinige kleine momenten in het concert. Live wordt Yungbluds repertoire, waarin rock, punk, ska en hiphop samenkomen, een stuk rauwer. Harrison heeft alleen een drummer en gitarist meegenomen. De subtiliteit die verloren gaat wordt gecompenseerd door de feestvreugde die zijn liedjes oproepen.

Je zou kunnen denken dat Harrison het perfecte product is van een muziekindustrie die de rockrebel wil updaten naar de 21ste eeuw: Sturm und Drang for a new generation. Maar Harrisons romantische opstandigheid en engagement voelen authentiek aan. Hij zet de muziek stil om zich te vergewissen dat er tijdens Braindead niemand in de moshpit gewond is geraakt. Dan pas stagedivet hij van de trap van de Ronda in een warm bad van gelijkgezinden.

Yungblud ★★★★☆

Pop

26/10, TivoliVredenburg, Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden