Yuja Wang verbindt muziek en spektakel

Onze koning was dan misschien in China, wij hebben de Chinese koningin op bezoek. Als Wang los mag, hoor je een veulen dat niet wachten kan tot het mag rennen en springen.

Biëlla Luttmer
Gustavo Gimeno. Beeld Marco Borggreve
Gustavo Gimeno.Beeld Marco Borggreve

Terwijl onze koning wandelt in de natuur van Dongtan hebben wij de Chinese koningin op bezoek. In het Concertgebouw sneed ze een netelige kwestie aan: het Tweede pianoconcert van Tsjaikovski. Dit ondergeschoven kindje van de pianoliteratuur schudt zij uit de splitten van haar mouwloze rode jurkje: Yuja Wang, 28 jaar oud, geboren in Peking, opgeleid in de VS en Rusland, ravissant baken van verbinding tussen Oost, West, bekend en onbekend, muziek en spektakel.

Eerst is er alleen bravoure: een breed orkest, rechttoe rechtaan in strakke maten ingedeeld. En een piano die een gelijkwaardig tegenwicht moet geven, met klauwen vol akkoorden. Maar dan is er die fluitmelodie, die nog vaak terugkomt. Kersten McCall, solofluitist van het Concertgebouworkest, speelt hem zeker en kwetsbaar tegelijk, als een stem van al die eenlingen die in het geweld van de massa niet gehoord worden. Yuja Wang grijpt onmiddellijk haar kans.

Zacht begeleidend geeft ze McCall de ruimte. Als ze daarna dan toch helemaal los mag, hoor je een ongedurig veulen dat niet wachten kan tot het mag rennen, springen, vliegen. In het zangerige tweede deel deelt ze haar solo's met de viool van Liviu Prunaru en de cello van Gregor Horsch. Even verdwijnt het grote orkestgeluid naar de achtergrond, maar dan is er het vuur van het slotdeel, dat als één brok energie schreeuwt om vrijheid, kracht, levenslust.

Koninklijke equipe

Goed dat er een dirigent op de bok staat die Yuja Wang kan mennen. Gustavo Gimeno bewaakt ook als dirigent het goud van zijn slagwerkersverleden. Een solist die in haar enthousiasme vooruit wil? Geen probleem: even meeveren en dan, hop, terug in het tempo. In Rimski-Korsakovs Sheherazade liet Gimeno horen waarom hij de man is die nu al, twee jaar na zijn afscheid als slagwerker bij het Concertgebouworkest, razendsnel naar de hoogste toppen klimt.

Hij onthulde in het vaak gespeelde maar zelden uitgediepte stuk niet alleen de vioolsolo, maar ook de fenomenaal gespeelde klarinetbegeleiding, het snelle fluisteren tussen klarinet en kleine trom, de springende strijkstokken onder de melodieën van de houtblazers. In een razende finale zette hij de musici op scherp. De fagot van Gustavo Nunez stuiterde over de staccatonootjes, de tamboerijn groeide uit zijn voegen en werd een schitterend solo-instrument - tot de viool van Prunaru zachtjes een einde maakte aan het sprookje.

Yuja Wang, Gustavo Gimeno en het Koninklijk Concertgebouworkest staan op het punt te vertrekken naar het Verre Oosten, naar Taipei, Kyoto, Kobe, Nagoya, Tokio - een koninklijke equipe met een programma dat een staatsbezoek waardig is.

Yuja Wang

Klassiek

Tsjaikovski, Rimski-Korsakov. Yuja Wang, Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Gustavo Gimeno. 28/10, Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden