NIEUWSlange frans

YouTube verwijdert video’s Lange Frans

YouTube heeft het kanaal van Lange Frans offline gehaald. De veelbesproken interviews waarin de rapper het coronabeleid bekritiseert en complottheorieën aanhaalt zijn daardoor niet meer via het platform te zien, maar ook zijn muziek is weg.

Nick de Jager en Hessel von Piekartz
Lange Frans in één van zijn podcastvideo’s. Beeld YouTube
Lange Frans in één van zijn podcastvideo’s.Beeld YouTube

Lange Frans zou de richtlijnen van Youtube hebben geschonden. De verwijdering komt nadat de rapper eerder deze week mikpunt van spot was in een uitzending van het VPRO-programma Zondag met Lubach over complottheorieën. De rapper groeide in de afgelopen maanden uit tot een voorman binnen de beweging van complotdenkers.

In zijn video’s, waarin hij lange interviews heeft met eensgezinden, laat de rapper zich afgelopen tijd kritisch uit over de coronamaatregelen. Maar ook extreme complottheorieën komen aan bod. Zo zegt Lange Frans in een van zijn video’s dat Nederland geregeerd wordt door een ‘in en in slechte, satanistische bloeddrinkende elite’.

De verwijdering van de rapper past bij het beleid dat Youtube sinds kort voert. Het videoplatform treedt sinds vorige week harder op tegen complottheorieën en nepnieuws over het coronavirus. Daarbij richt het bedrijf zich specifiek op volgelingen van de Amerikaanse complottheorie QAnon, een beweging waar Lange Frans in zijn video’s vaker naar verwijst. Onder meer Facebook besloot al eerder groepen en accounts van QAnon-volgers te verwijderen.

Aanhangers van die theorie geloven in een omvangrijke samenzwering van een zogenoemde ‘deepstate’, een schaduwregering die zich schuldig zou maken aan kindermisbruik. De beweging werd afgelopen jaren meerdere keren in verband gebracht met geweld en intimidatie. Zo blokkeerde een QAnon-volgeling in 2018 de Amerikaanse Hoover Dam en bezette een andere aanhanger een cementfabriek in de Verenigde Staten omdat hij dacht dat er kinderen waren opgesloten.

Lange Frans opende zijn Youtube-interviews soms met de uitspraak ‘where we go one, we go all’, het motto van veel volgers van Qanon. De Nederlandse vertaling ‘één voor allen’ was de titel van een nummer dat Lange Frans vorige week samen met dj Paul Elstak uitbracht.

In de uitzending van Zondag met Lubach bekritiseerde de presentator de rol van sociale media-platformen als YouTube in het verspreiden van complottheorieën. Hun beleid faciliteert dat consumenten in een bepaalde ‘fuik’ terechtkomen: wie een filmpje kijkt, wordt aangeraden na afloop ervan op een video van vergelijkbare strekking te klikken. Dat werkt volgens Lubach complotdenken in de hand. ‘Zij hebben het monster gecreëerd’, verwees de presentator naar de social media-platformen, ‘dus zij moeten het ook weer temmen’.

Maar nu Youtube het hele videokanaal heeft verwijderd zijn niet alleen de veelbesproken interviews weg, ook alle muziek is offline gehaald. Dat is tegen het zere been van de rapper. ‘Ik vind dit echt heel jammer en ik ga nu huilen’, schrijft hij op Twitter. Lubach is het daarmee eens en reageert dat censuur ‘niet de oplossing is en meteen fout gaat’.

Een woordvoerder van YouTube laat op Twitter weten dat de ingreep niets te maken heeft met het item uit Zondag met Lubach. ‘We nemen beslissingen op basis van onze communityrichtlijnen, niet omdat YouTube het onderwerp is van een kritisch tv-programma.’ Volgens de woordvoerder waren die regels, die onder meer haat, intimidatie en desinformatie moeten tegengaan, net vorige week aangescherpt. Dat zou de timing verklaren.

Het is niet bekend of de muziekvideo’s van Lange Frans weer terugkomen op het platform.

Lees verder

Met summiere berichten – die veel weghebben van die van Griekse orakels – heeft QAnon in drie jaar tijd miljoenen volgers gekregen. De rode draad? De media zijn slecht, Trump is goed. Hoe is de beweging ontstaan en is ze gevaarlijk?

Hoe voer je een gesprek met een complotdenker in je omgeving, zonder in een zinloze discussie verzeild te raken? Experts geven advies. ‘Heb het niet meteen over de feiten. Vraag waar iemand zich zorgen over maakt.

Ruim een miljoen proefexemplaren van een tijdschrift vol complottheorieën over corona en veel meer zaken belandden onlangs ongevraagd in brievenbussen door het hele land. Wie en wat zit er achter Gezond Verstand?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden