Youth Novels

Een heel bijzonder talent * * * *

Gijsbert Kamer

Door het internet fanatiek met liedjes te bestoken wist de toen 21-jarige Zweedse Lykke Li vorig jaar al de aandacht op zich te vestigen. Haar single Little Bit werd wereldwijd een culthitje en haar dit voorjaar verschenen debuut Youth Novels werd ook buiten Zweden met superlatieven onthaald.
Nu komt de plaat eindelijk officieel in Nederland uit, en wie op Lowlands zondagmiddag het geluk had Lykke Li te zien spelen, weet dat we hier te maken hebben met een heel bijzonder talent.

Lykke Li Timotej Zachrisson zingt op een bijna kinderlijke manier, een beetje hikkend in de hoge registers. Dat wat naïeve wordt versterkt door de instrumentatie die soms naar niet veel meer dan speelgoedinstrumenten klinkt.

De productie is aangenaam lichtvoetig, en komt voor rekening van de uit Peter, Björn & John afkomstige Björn Yttling. Hij geeft de liedjes een zelfde lichtvoetigheid mee als zijn eigen band, en ontsnapt daardoor ook aan de op de loer liggende vergelijking met Feist.

Lykke Li heeft veel weg van deze Canadese maar haar liedjes zijn net wat origineler aangekleed, en de beperkingen van haar wat vlakke stem worden door slimme arrangementen te niet gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden