Column

Youp vs. RTL: ordinaire ruzie op het vismarktplein

Het leek een ordinaire ruzie op de vismarkt, maar er valt veel te leren van Youp en Wendy.

Youp van 't Hek Beeld anp
Youp van 't HekBeeld anp

Goedemorgen, welkom in kapsalon Chez Jean-Pierre. Koffie? We moeten even bijpraten over de sterren. Want had u het al gehoord? Youp van 't Hek vindt Erland Galjaard een lul. Het stond zaterdag in roddelblad NRC Handelsblad. Iedereen had het erover, hier in de salon. O, u leest alleen een nette krant? Dan leg ik het even uit.

Youp had op tv gekeken naar een reallifesoap op RTL rond Peter Jan Rens, drie levens geleden Meneer Kaktus, nu financieel helemaal uitgedroogd. Alleen deurwaarders en schuldeisers pogen het plantje in leven te houden, om eruit te persen wat er nog in zit. Youp vond het niet om aan te zien, hoe een hopeloos geval kunstmatig in leven werd gehouden in de hulpkliniek van RTL, en klaagde RTL-baas Galjaard aan. Die was een 'gladjakker', zijn daad 'laag, meedogenloos en gemeen'. Zo iemand noemden ze vroeger in Van 't Heks kroeg 'gewoon, een lul'.

Nu niet meer, natuurlijk.

Het stukje van Youp werd alleen al op zijn Twitteraccount meer dan 900 keer rondgepompt en 1.400 keer leuk gevonden. Logisch: zodra de ene BN'er de ander een lul noemt, regent het vanzelf clicks, likes en #ophef. Dan dreigt code oranje. Voor je het weet, vlieg je uit de bocht. Daar kwam Galjaards eega Wendy van Dijk al aangereden op de digitale snelweg. Ze twitterde boos. Fout! Wij kappers weten: wie geschoren wordt: altijd stil blijven zitten.

'Wat niet waar is, raakt niet', loog ze. Om even later in de verdediging te schieten. 'Erland werkt bij RTL. Hij IS geen RTL. Zou @youpvanthek moeten inzien.' En, tegen Youp: 'Jij noemt kijkers en deelnemers: moddervette dragonders, randdebielen, zwaar gestoorde angsthazen. #omtescoren'.

Ai, daar had ze de cabaretier bij z'n ballen. Want scoren is een héél vies woord bij commerciële televisie - dat weet iedereen.

Het lijkt een ordinaire ruzie op het vismarktplein. Maar er viel veel te leren. De vraag is niet of de clown gelijk heeft. Dat heeft-ie. Hulp-tv is leedvermaak, de wanpraktijken van de tv-wolven zijn door NRC Handelsblad overtuigend aangetoond.

De soap van Rens zag ik niet. Het is al deerniswekkend genoeg hoe een mank aapje gedwongen wordt publiek te vermaken met dansjes op één poot.

De bijval tegen pulp-tv is verheugend. Die toont hoe het volk snakt naar verheffing. De trek van al die tv-kijkers in een intellectueel debat en een Albanees filmhuisdrama van drie uur. Nooit meer hulp-tv: beschaving bestaat.

RTL-goeroe Galjaard beleed afgelopen jaren zijn heilige geloof in het genre. Hij viel uit naar ieder die het waagde vraagtekens te plaatsen bij zijn goede bedoelingen. Nu predikt apostel Wendy ineens een andere lezing: Galjaard is ook maar een onschuldig lammetje. Mooi, het elastiek van de exegese.

Zo. U bent weer bij. Wat doen we vandaag? Knippen, scheren? Of zal ik eerst even uw mond spoelen?

undefined

Wendy van Dijk en partner Erland Galjaard. Beeld anp
Wendy van Dijk en partner Erland Galjaard.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden