Recensiecabaret

Youp van ’t Heks nieuwe solovoorstelling biedt te veel schuine moppen en oudbakken grappen (twee sterren)

Joris Henquet
 Youp van 't Hek in 'Met de kennis van nu' Beeld Bob Bronshoff
Youp van 't Hek in 'Met de kennis van nu'Beeld Bob Bronshoff

Toen de jonge Youp van ’t Hek zijn vader vertelde dat hij cabaretier wilde worden, drukte die hem op het hart om geen ‘allemanscabaretier’ te worden. ‘Zorg dat het grootste deel van Nederland een enorme tyfushekel aan je krijgt’, was het vaderlijk advies. Van ’t Hek is inmiddels glansrijk in die opdracht geslaagd, want terwijl zijn nieuwe tournee zoals gebruikelijk is uitverkocht, roept de cabaretier ook met het jaar meer nationale ergernis op. Zijn nieuwe solo Met de kennis van nu zal daar geen verandering in brengen, ondanks de valse hoop die de titel wekt.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

De gevleugelde uitdrukking Met de kennis van nu maakt je heel even benieuwd: zal Van ’t Hek, die deze week 65 werd, zijn voortschrijdend inzicht tonen? In het openingsliedje zingt hij, begeleid door muzikant Rens van der Zalm in een sfeervol skyline-decor, dat hij nu ‘oud en wijs’ is, maar ook dat hij hunkert naar ‘de kennis van toen/ jong en zonder fatsoen’. Toch blijkt dat nauwelijks sprake van zaken waar Van ’t Hek echt anders over is gaan denken.

In het programma blikt Youp terug op zijn theatercarrière, naar aanleiding van een ontmoeting met een jonge fan, Hidde uit Hattem. Van ’t Hek memoreert zijn wens als jongen om op het toneel te staan, de worstelingen in matig gevulde kleine zaaltjes, de successen in de grote zalen. Het zijn overbekende verhalen uit eerdere shows en interviews, met een slappe voorstelling als resultaat. Maar Van ’t Heks trouwe publiek zal ook nu wel weer kunnen lachen om bijvoorbeeld zijn opsomming van de activiteiten voor 65-plussers die hij gaat overslaan. Daarbij is Youp oprecht in zijn liefde voor het theatervak, als hij zingt over zijn angst om los te moeten laten wat hij het liefste doet.

Toch is het moeilijk om ontroerd te raken, omdat Youp ook zo vaak de plank misslaat met oudbakken grappen en schuine moppen. Hij lijkt zelfs een poging te doen de voetbalmannen van ‘Veronica Inside’ naar de kroon te steken, met zijn tirade waarin hij schreeuwt dat hij woorden als ‘pisnichten’ zal blijven gebruiken, ook al krijgt hij dan het ‘gilde van de bruine ster’ achter zich aan. Het is tekenend voor Van ’t Heks lompe omgang met homoseksualiteit, die ook al blijkt uit een verhaal over zijn tijd als jongen op het seminarie in Heemstede.

Op die momenten is het treurig om te zien hoe iemand is verstard in zijn denkbeelden en stug weigert ook maar de kleinste draai te maken, zelfs met de kennis van nu.

Youp van ’t Hek – Met de kennis van nu

In Koninklijke Schouwburg Den Haag, 26/2. Tournee t/m 19/6, volgend seizoen reprise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden