TheaterrecensieWork Harder

Wunderbaum brengt in ‘Work Harder’ fraaie scènes over de genadeloze prestatiemaatschappij ★★★☆☆

Maar tot een écht interessant inzicht of grootse apotheose komt de toneelgroep niet.

Herien Wensink
Danny Westerweel, Matijs Jansen en Verona Verbakel in ‘Work Harder!’ Beeld Fred Debrock
Danny Westerweel, Matijs Jansen en Verona Verbakel in ‘Work Harder!’Beeld Fred Debrock

Ze zijn een beetje levensmoe, de acteurs in Work Harder van toneelgroep Wunderbaum. In een reeks bitterzoete scènes vragen ze zich voortdurend af: waartoe, waarvoor? En ondertussen gaan ze maar door. Want zelfs kunstenaars kunnen niet ontsnappen aan het voortstuwende ritme van de kapitalistische cadans.

Het publiek, verspreid over het podium van de Rotterdamse Schouwburg, volgt dit vrolijk gekwelde zelfonderzoek via koptelefoons, om redenen die verder duister blijven.

Niettemin zijn we getuige van een aantal fraaie scènes, zoals wanneer een kwetsbare Wine Dierickx met dun bibberstemmetje zingt over haar angsten. Na afloop wordt ze, als bij een aflevering van The Voice, door de andere spelers hysterisch opgehemeld om daarna genadeloos te worden neergehaald. Want zo meedogenloos is onze prestatiemaatschappij.

De onzekerheid die dat met zich meebrengt wordt ontroerend verwoord door Matijs Janssen, als die zijn ontslagbrief bij Wunderbaum voorleest: al 19 jaar stelt hij in feite niks voor, staat er. De brief is ondertekend door Jansen zelf – een mooie theatrale verbeelding van het al te herkenbare oplichterssyndroom.

Tegenover zulke melancholieke momenten staan schitterende geëxalteerde scènes als die waarin Danny Westerweel, in gouden hotpants en bedekt met glitters, een gekwelde versie van Queens Under Pressure zingt. Sowieso dient Westerweel zich aan als grote podiumbelofte.

Toch wordt Work Harder uiteindelijk niet méér dan de som der delen. Door de losse montagevorm kunnen de makers het onderwerp van vele kanten belichten, maar cirkelen ze er ook wat vrijblijvend omheen. Tot een écht interessant inzicht of een grootse apotheose komt het niet, al is het slotbeeld – zachte troost voor een uitgeput werkpaard – van een ontroerende schoonheid.

Work Harder

Theater

★★★☆☆

Door Wunderbaum ism Theater Rotterdam.

Regie: Lies Pauwels. Met Matijs Jansen, Wine Dierickx, Verona Verbakel en Danny Westerweel.

11/9, Theater Rotterdam. Tournee t/m 14/10

Wine Dierickx in ‘Work Harder’ van Wunderbaum Beeld Fred Debrock
Wine Dierickx in ‘Work Harder’ van WunderbaumBeeld Fred Debrock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden