Wordt e-book goedkoper dankzij lagere btw?

De uitgevers van e-books, digitale kranten en -tijdschriften profiteren als de btw omlaag gaat. Voor de lezer is dat de vraag.

De maatregel kan leiden tot lagere (abonnements)kosten voor consumenten, maar ook tot hogere winsten voor Nederlandse kranten- en boekenuitgevers Beeld null
De maatregel kan leiden tot lagere (abonnements)kosten voor consumenten, maar ook tot hogere winsten voor Nederlandse kranten- en boekenuitgevers

De Europese ministers van Financiën stemmen vandaag over een verlaging van het minimum btw-tarief op digitale publicaties. Als dat voorstel de stemming overleeft, kan de btw op onlinekranten, -tijdschriften en e-books in Nederland omlaag van 21 naar 6 procent.

EU-lidstaten moeten nu nog minimaal 15 procent btw heffen op digitale publicaties. Voor papieren kranten en tijdschriften ligt dat Europese minimum tussen 0 en 5 procent. Nederland is in Europees verband een warm pleitbezorger van een lagere btw op digitaal leesvoer. Dat de stemming in Brussel vandaag positief uitvalt, is waarschijnlijk, maar niet zeker. Er lagen donderdag nog twee landen dwars en de btw-verlaging gaat alleen door met unanieme steun.

Zo'n btw-verlaging is goed nieuws voor mensen die graag vanaf een scherm lezen. De maatregel kan leiden tot lagere (abonnements)kosten voor consumenten, maar ook tot hogere winsten voor Nederlandse kranten- en boekenuitgevers.

Wat verandert er precies voor mij als consument?

De prijzen van papieren boeken, kranten en tijdschriften veranderen hier niet door, omdat die in Nederland al onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen. Maar de btw op e-books en digitale kranten en tijdschriften zal dalen, als het Europese plan wordt aangenomen. Het kabinet-Rutte II nam die btw-verlaging begin dit jaar op in het Belastingplan 2018.

Het staat niet vast dat elektronische publicaties dan ook goedkoper worden: dat hangt af van de uitgevers. Zij kunnen er ook voor kiezen hun winstmarge te verhogen en de lagere btw niet door te geven aan de klant. Bol.com, de grootste verkoper van e-books in Nederland, zegt de prijs van digitale boeken niet zomaar te kunnen verlagen. 'Voor e-books geldt in Nederland dat de uitgever de prijs bepaalt en dat de verkoper die prijs volgt', aldus woordvoerder Marjolein Verkerk.

Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers verwacht wel dat e-books goedkoper worden als de btw voor deze producten flink daalt. 'Dan worden ze nog aantrekkelijker voor consumenten. Een prijsdaling, in combinatie met een breed aanbod, zal hopelijk leiden tot minder piraterij.'

Digitale krantenlezers zullen niet meteen goedkoper uit zijn. Volkskrant-uitgever De Persgroep neemt geen besluiten voordat de btw-verlaging daadwerkelijk wordt ingevoerd. 'We juichen die verlaging toe', laat woordvoerder Willem-Albert Bol weten. 'Maar voorlopig wachten we af.' Martijn Jonker van de Telegraaf Media Groep sluit zich daarbij aan: 'Wat dit voor onze lezers zal betekenen, moeten we nog even in het midden laten.'

Wanneer wordt het tarief verlaagd?

Een precieze datum is nog niet bekend. Als het EU-plan definitief wordt goedgekeurd, moet er nog een ontwerptekst naar de Tweede Kamer. Het ligt voor de hand dat een nieuw kabinet het btw-tarief zal verlagen, in plaats van de huidige demissionaire regeringspartijen.

Waarom willen de meeste EU-landen het tarief verlagen?

Voor digitale publicaties geldt een hoger btw-tarief omdat deze oorspronkelijk niet werden gezien als een product uit de categorie krant of tijdschrift, maar als een product dat vergelijkbaar is met computers en software. Die visie is achterhaald. Nederland wil graag dat digitale en fysieke publicaties als gelijkwaardig beschouwd worden.

Geldt de verlaging voor alle betaalde onlinepublicaties?

Nee, het gaat vooral om digitale content die voor het grootste gedeelte uit geschreven tekst bestaat. Publicaties die alleen of voornamelijk zijn opgebouwd uit reclame, muziek of videobeelden zullen nog steeds onder het hogere btw-tarief van 21 procent vallen. Wel mogen EU-landen zelf bepalen welke publicaties aan de criteria voor een laag btw-tarief voldoen. Hierdoor kunnen landen een uitzondering maken voor audiopublicaties (zoals luisterkranten) voor blinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden