Wonen met een geluidswal in je huis

Bij Waardenburg kun je bungalows kopen, die pal tegen de geluidsmuur van de A 2 zijn gebouwd. In deze 'bungawalls' heb je van langsrazende auto's nauwelijks last....

'MENSEN vragen vaak of we last hebben van die snelweg. Dat vind ik best vervelend. Ik heb altijd het gevoel dat we onze keuze moeten verdedigen. Ze kunnen het beter vragen aan de mensen die hier tegenover wonen, want die hebben volgens mij geen geluidwerende woning. Het geluid gaat over ons huis hun kant op.'

Pjotr Ghering en zijn vrouw Maybrid wonen sinds enige tijd in een 'Bungawall', een geluidswalwoning in een nieuwbouwwijk van Waardenburg, pal tegen de A 2. Het huis is, net als het hele rijtje, als het ware tegen de tien meter hoge geluidswal aangeplakt. De achterkant van de woning vormt tevens de achterkant van de geluidswal en heeft daarom geen enkel raam.

Pjotr is manager van een fitnesscentrum in Geldermalsen, Maybrid bestiert er de interne kinderopvang. Houten, hun vorige woonplaats, vonden ze te ver weg van het werk, te groot en te onoverzichtelijk. Ze lazen over de bungawalls in een Betuws makelaarskrantje. Op de situatieschets zagen ze dat de woningen direct aan de A 2 lagen. Pjotr: 'Toen zag ík het eigenlijk niet meer zitten, maar Maybrid was enthousiast. We gingen naar een bijeenkomst van bouwmaatschappij Wilma. Daar stond een mooie maquette en toen waren we verkocht.'

De Gherings betaalden voor hun nieuwe woning, inclusief een aantal extra's als een lichtkoepel in de woonkamer en uitbreiding van de woonkamer 230.000 gulden. Daar hebben ze inclusief zolder 130 vierkante meter voor gekregen, plus een grote voortuin.

Op zomerse dagen staat de schuifpui naar de tuin wijd open. Binnen is het verkeer van de snelweg nauwelijks hoorbaar. Heel in de verte klinkt af en toe het hoge, suizende geluid van een op volle toeren draaiende motor van een vrachtauto. Dat de achterkant van het huis geen ramen heeft, valt niet erg op, doordat de vergrote woonkamer en lichtkoepel veel licht toelaten.

De buitenkant van het huis verschilt niet veel van die van een gemiddeld rijtjeshuis in een gemiddelde nieuwbouwwijk. Twee verdiepingen, een zolder en een pannendak. Het is alleen breder (10 meter 80) en minder diep.

De bungawalls zijn ontworpen door Han van Zwieten van architectenbureau Van Stralen. Het bureau heeft zich gespecialiseerd in het bouwen van woningen op geluids- en milieubelaste locaties. Van Zwieten: 'Omdat er aan de achterkant geen ramen zijn, hebben we de woningen minder diep en bijna elf meter breed gemaakt om zo toch voldoende daglicht te realiseren.'

Woningen als deze, met een totaal blinde gevel, zullen volgens Van Zwieten niet snel meer worden gebouwd. Begin van dit jaar is de wet op de geluidhinder verruimd, zodat nu ook woningen aan een snelweg kunnen worden gebouwd zonder dat er een geluidswal tussen hoeft.

'Die wallen en schermen zijn tot dit jaar vaak gebruikt om de wet te omzeilen. Als je er wat grond voor gooide en er een wal tegenaan zette, mocht je wel huizen bouwen. Maar voor het tegengaan van geluid heb je die wal helemaal niet nodig. Je kunt de woningen zelf namelijk prima geluidwerend bouwen. Dan volstaat een dove gevel, met ramen die weliswaar niet open kunnen, maar dat is minder erg.'

Volgens Van Zwieten zal het aantal woningbouwprojecten langs snelwegen alleen maar toenemen. De meer voor de hand liggende gebieden voor woningbouw, verder weg van snelwegen, zijn benut. 'Grond is schaars en duur. Nu is grond langs snelwegen in verhouding goedkoper, maar de bouwkosten van geluidwerende woningen liggen hoger, dus per saldo maakt het niet eens zoveel uit.'

De snelweg ligt op het maaiveld achter een tien meter hoge wal. De metingen van de uitlaatgassen blijven volgens Van Zwieten allemaal onder de toegestane norm. 'Maar ja, die norm is vrij ruim. Voor volwassenen schijnt het geen probleem te zijn, maar bij kinderen lijken toch vaker bepaalde gezondheidsklachten op te treden.'

Maybrid: 'We hebben er steeds vertrouwen in gehad, dat ons huis volgens de regels gebouwd werd.' Pjotr: 'Om eerlijk te zijn, we hebben meer last van de ventweg die langs ons huis loopt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden