Review

Wonderschoon samenspel dat superieur is vastgelegd

CD (jazz) - Anouar Brahem

De Tunesische oed-speler Anouar Brahem is meer een man van gecomponeerde muziek dan van improvisaties.

Anouar Brahem. Foto EPA

Klassieke Arabische muziek en traditionele volksmuziek hebben zijn voorkeur, zo vertelt hij in het boekje bij zijn op ECM verschenen nieuwe album. Blue Maqams maakte hij na lang aandringen van ECM-baas Manfred Eicher, die Brahem na twintig jaar weer eens in een jazz-setting wilde horen.

Brahem koos voor contrabas Dave Holland, die hem al eerder begeleidde. Nieuw is de samenwerking met drummer Jack DeJohnette en pianist Django Bates. Het blijkt een uitgelezen selectie, die Brahem precies de juiste ruimte geeft en hem toch ook op sommige momenten subtiel uit zijn comfortzone haalt.

Vooral het impressionistische spel van Bates laat zich mooi vervlechten met de oed-klanken. DeJohnette tikt steeds heel voorzichtig, alsof hij bang is dat hij Brahem uit de concentratie haalt, en Holland speelt sierlijk om de oednoten heen.

Echt bijzonder wordt het als de drie jazzmusici hem niet alleen maar dienstbaar volgen en Bates het voortouw neemt. Wonderschoon samenspel dat superieur door Eicher is vastgelegd.

Meer over