Wonderpakken gaan in de kast, de competitie keert terug

WK zwemmen..

John Volkers

ROME ‘Straks gaan ze zinken, die bodybuilders.’ Het was een uitspraak van de Nederlandse vlinderslagzwemmer Joeri Verlinden op de slotdag van de WK in Rome. De nummer 15 van de wereld op de 200 vlinder deed een voorspelling over de tijden die gaan komen, de tijden dat zwemmen weer om de zwemmers draait en niet om hun pakken van hightech polyurethaan waarin de voorbije acht dagen bij het toernooi in Italië 43 wereldrecords werden gezwommen.

De technologische revolutie heeft gevolgen gehad, zeker voor de korte termijn en mogelijk voor de lange termijn. Met ingang van 1 januari zal in het zwembad alles anders zijn. Dan gaan de wonderpakken van Jaked, Arena, Adidas en Speedo, met codenamen als J01, X-Glide, Hydrofoil en LZR Racer in de kast of zijn ze voor de liefhebber, op marktplaats.nl. Een enkel exemplaar zal het zwemdocumentatiecentrum in Driebergen nog halen.

Het zwemmen, de nummer twee van de olympische sportwereld, zal in het nieuwe jaar een nieuwe start krijgen. Benieuwd wat die en die kan zonder een volledig pak van wonderrubber of waterdicht kunststof? Zo luidde de gemiddelde reactie in Rome, toen het toernooi bijna was afgelopen. Dat de tijden van 2008 en 2009 niet meer gehaald worden in 2010 – en mogelijk in 2012 of 2016 – staat voor iedere kenner vast. Maar zal het straks ook verschil maken in de races?

Zal een musculair type als Paul Biedermann, de Duitser die in Rome de legendarische wereldrecords van Ian Thorpe (400 vrij) en Michael Phelps (200 vrij) uit de boeken zwom, straks ook de beste zijn als hij in een kniebroek te water moet? Is hij dan die de spierbundel van wie Joeri Verlinden, een slimme student biomedische technologie te Eindhoven, vermoedt dat zij het te kwaad krijgen met de overtollige kilo’s.

Zelf is Biedermann die mening al toegedaan. In een interview met een Zwitserse krant sprak hij over zijn plannen voor de volgende zwemzomer stevig af te vallen. ‘Ik weeg 95 kilo. Dat moeten er 5 minder worden. Ik heb te veel lichaamsmassa om nog behoorlijk mee te kunnen doen in de top. Ik heb, zonder het pak, eenvoudig gesteld minder motorkracht om mijn lichaam aan te drijven in het water.’

Dat zijn de geheimen van de nieuwe pakken geweest. Zware gespierde kerels, trouwens ook vrouwen, die voorheen kansloos waren tegen de voor het zwemmen gebouwde ranke lijven van de lichtere concurrenten, hadden door de drijfkracht van de nieuwe generatie pakken een kans hun slag te slaan.

Zo verhuisde bij de WK het onvervreemdbaar geachte wereldrecord op de 100 vlinder van Nederlands (watervlinder Inge de Bruijn) naar Zweeds bezit (reuzin Sarah Sjöström). Dat werd spijtig genoemd.

Aankomend biotechnoloog Verlinden schetste het aardig in het slotgesprek in Rome. ‘Zwemmers moeten in de kleding van 2010 hun races weer anders indelen. Nu kunnen ze op de eerste 50 meter keihard afgaan en de laatste 50 meter overleven door het materiaal dat ze dragen. Dat is straks voorbij. Hoe gaan ze dan in de kniebroekjes met die tweede baan om?’

Het wordt straks weer echt zwemmen, daarvan is iedereen overtuigd. Voor de competitie is dat goed. De zwemmers, die zichzelf aangeleerd hebben hoog op het water te liggen, zullen niet meer geplaagd worden door zwemmers die tien centimeter hoger komen te liggen door hun pak dat lucht kon vasthouden, de zogenaamde drijfpakken.

De competitie zal zich vanzelf weer schikken naar de ware verhoudingen. Interessanter is wat gaat gebeuren met de recordtijden. De terugkeer naar retro zwempakken, een kniebroek voor de mannen, een hansopje zonder rugsluiting en zonder gesloten hals voor de vrouwen, zal grote gevolgen hebben voor de gezwommen tijden.

Bij de wereldzwembond denken ze dat de tijden van Rome over enkele jaren toch wel weer haalbaar zijn. Zij zullen tegenstand krijgen van de echte kenners, de mannen uit de coachcommissie zoals de Nederlander Jacco Verhaeren. Hij begrijpt dat wereldrecords niet zomaar geschrapt kunnen worden, maar hij pleit voor een lijst per 2010 van ‘wereldbesttijden’.

De toptijden van 2008 en 2009 komen op een aparte lijst, waar in de verre toekomst nog eens naar gekeken zal worden. Het nieuwe zwemmen krijgt zijn eigen lijst van beste tijden, per 1 januari 2010. Om op die lijst te komen, wordt een drempeltijd gesteld. Dat zal normaliter het oude record, van voor de invoering van de snelle pakken, zijn. Zo krijgen de records van Pieter van den Hoogenband (47,84 op 100 vrij) en Inge de Bruijn (56,61 op 100 vlinder) toch weer actuele waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden