WOL Street Blues

'KARAKTERMOORD en slecht voor mijn familie.' Voor het eerst spreekt oprichtster en ex-chairwoman Nina Brink over het World Online-debacle. Een verslaggever van de zakenkrant Wall Street Journal viel dinsdag de eer te beurt haar telefonisch een paar citaten te ontlokken....

Opnieuw haalt Brink haar familieleden van stal. Net als bij het debacle verklaarde ze zo waarom ze in het geheim voor tientallen miljoenen guldens aandelen had verkocht: 'Om de toekomst van mijn familie veilig te stellen'.

Niet alleen de manier waarop dat humane gebaar van Brink staat verwoord in het prospectus van de provider, is voer voor advocaten. Ook het weglaten van het verleden van Brink staat centraal in de juridische procedures van boze WOL-beleggers.

Want 'El Niña' was eerder betrokken bij vijf bedrijven die in staat van faillissement, surséance of liquidatie raakten. 'Er was niets raars met deze bedrijven', vertelt ze tegen de Amerikaanse krant. Voor zover een bankroet niets bijzonders is, willen beleggers toch graag meer weten over in het verleden behaalde rendementen van bestuurders.

Wél geïnformeerd waren ABN Amro en Goldman Sachs, de banken die World Online naar de beurs hielpen. Brink: 'Iedereen was zich van alles bewust. The banks were completely aware of it'. Maar ABN Amro en Goldman Sachs namen volgens Brink de beslissing om deze gegevens weg te laten uit het prospectus.

Brink was aandeelhouder en in enkele gevallen bestuurder van de vennootschappen, waaronder computerdistributeur A-Line Holding. De faillissementsprocedure rond dochter A-Line Data Belgium loopt nog steeds, bevestigt ze. Maar van andere bedrijven zoals Tech Cash & Carry en IQ Data zegt ze weinig te weten. Het eerstgenoemde bedrijf was eveneens distributeur van elektronica, terwijl Brink zich van IQ Data 'zelfs niet herinnert' wat het precies deed.

Advocaat B. van der Goen vindt het 'ongelooflijk' dat de informatie over Brinks verleden ontbreekt in het prospectus, zo zei hij maandag tijdens het kort geding dat hij heeft aangespannen namens 1300 beleggers.

Het is echter de vraag of Van der Goen in zijn eigen kantoorbrochure heeft vermeld dat hij ooit verdachte is geweest in een schandaal rond de failliete bank Femis. 'Van der G.' werd in 1994 gearresteerd samen met 'Oscar H.' vanwege vermeende hulp bij het doorsluizen van drugsgeld. Het OM zag overigens geen reden Van der Goen te vervolgen, terwijl Hammerstein - ook advocaat van WOL-beleggers - werd vrijgesproken.

Ervaring met publiciteit deed Van der Goen op na de Bijlmerramp. Maandag gebruikte hij de massaal bezochte zitting als decor voor uitvoerige verhandelingen over de WOL-affaire.

Daarvoor is een kort geding echter niet bedoeld, maakte de Amsterdamse rechtbankpresident R. Gisolf duidelijk. De advocaten van ABN Amro, WOL en Brink leken weinig moeite te hebben Van der Goens verhaal met formele argumenten te pareren - de klanten van de advocaat hebben alle reden om te vrezen dat deze eerste slag verloren gaat.

Huisadvocaat van World Online is De Brauw Blackstone Westbroek, dat naar verluidt niet zo blij meer is met die titel sinds het uitbreken van de affaire. Het chique kantoor bracht maandag een van zijn kanonnen in stelling: hoogleraar P. van Schilfgaarde, autoriteit op het gebied van ondernemingsrecht.

De gedaagden zullen advocaten van het kaliber-Van Schilfgaarde hard nodig hebben, want de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) werkt aan een bodemprocedure tegen WOL en de banken. Gespecialiseerde VEB-advocaten hebben al vaker met succes geprocedeerd, hetgeen ook beleggers niet is ontgaan; liefst 12 duizend kleine en grotere investeerders hebben zich gemeld bij de Haagse vereniging.

Nina Brink heeft met World Online afgesproken voorlopig te zwijgen tegenover de media. Tegenover de Amerikaanse krant maakte ze een uitzondering voor Van der Goens opmerkingen over de faillissementen.

Wellicht verschijnt Brink zelf ooit in de rechtszaal. In de Wall Street Journal maakte ze haar persoonlijke analyse vast openbaar: 'It's character assassination'. Misschien kunnen haar advocaten iets beters bedenken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden