TipsADE
Woensdag begint het Amsterdam Dance Event, dit zijn de hoogtepunten
Beleef Tomorrowland in Amsterdam en dj Jayda G leert het dansende publiek óók iets over walvissen.
Tomorrowland: Our Story
Voor Tomorrowland-bezoekers van het eerste uur, sinds de geboorte in 2005, is er maar één dancefestival dat er echt toe doet. Tomorrowland dus. Ben je er eens geweest, dan ga je voortaan ieder jaar, tot je erbij neervalt. In de Belgische gemeente met de krachtige naam Boom wordt ieder jaar een sprookjeswereld geschapen in een kuipvormige vallei in het groen. En dan bedoelen we ook echt een sprookjeswereld. Zeg maar gerust een tijdelijk Disneyland, waar je verdwaalt tussen spookachtige kastelen en omgevallen boekenkasten.
De vormgeving van Tomorrowland is legendarisch en wordt ieder jaar krankzinniger. Vorig jaar leek het hoofdpodium op een bibliotheek uit het kasteel van een Arabische prins. The Book of Wisdom, was het thema, en tussen de boekenruggen draaiden dj’s als de Nederlandse helden Tiësto, Don Diablo, Laidback Luke, Armin van Buuren, Afrojack en Oliver Heldens.
Wie nooit op Tomorrowland is geweest, omdat België veel te ver weg is bijvoorbeeld, kan tijdens ADE iets goedmaken. Het festival organiseert twee avonden lang een mini-Tomorrowland in de Ziggo Dome, en het spreek vanzelf dat die concertzaal er uit zal zien als een fantasy-paleis. Zien is geloven. En intussen luisteren we naar de sets van Afrojack, Armin van Buuren en Tiësto, plus Netsky, Push en Steve Aoki. En dan treedt ook nog het Metropole Orkest aan.
Tomorrowland viert op het ADE het 15-jarig jubileum, onder de treffende titel Our Story. Dit moet een goed verhaal worden.
17 en 18/10, Ziggo Dome
Jayda G
Een beetje eigentijds festival wil, naast de muziekprogrammering, iets doen met de thema’s planeet, klimaat en milieu. Nou, dan sla je met de geboren Canadese Jayda G twee vliegen in één klap: ze is houseproducer én milieuwetenschapper en komt in beide hoedanigheden naar het Amsterdam Dance Event: op 17 oktober maakt ze muziek (twee optredens), op 18 oktober praat ze.
In 2018 promoveerde ze in ‘environmental management’, met een proefschrift over een bedreigde orkasoort die voorkomt voor de Canadese westkust. Dat proefschrift én die orka’s komen we ook tegen op haar sterke debuutalbum, dat in maart van dit jaar verscheen bij het vermaarde Ninja Tune-label. De woordcombinatie die ze in haar proefschrift het vaakst gebruikte, verhief ze tot albumtitel: Significant Changes. In de track Orca’s Reprise zingen de orka’s uit haar onderzoek een ontroerend nootje mee.
O jee, elektronische muziek over de natuur. Toch niet van die uitgestrekte esoterische new age-klankentapijten, van die massagetafelmuziek?
Bij Jayda G (Jayda Guy is haar volledige naam) waait daarvan soms een subtiel vleugje je neus binnen, zeker ook in Orca’s Reprise, maar wees gerust: in Los Angeles én Vancouver ontbolsterde ze in een dj- en producersscene (de ‘Canadian Rivièra’ heet die in haar thuisland) die vooral teruggrijpt op de klassieke house uit Chicago en de eclectische discohouse die later populair werd in bijvoorbeeld Parijs.
Een track als Leave Room 2 Breathe staat model voor wat je kunt verwachten als Jayda G het podium beklimt: muziek die zo funky is als de neten. Als zangeres Alexa Dash opduikt (en dat gebeurt op Significant Changes een paar keer) krijg je de ‘vocal house’ die in de vroege jaren negentig de clubs én de Top 40 domineerde. Pure feestmuziek, jazeker. Jayda G gaat er zelf uitbundig op tekeer achter de decks.
En de volgende ochtend? Dan vertelt ze, op hetzelfde festival, net zo makkelijk, slim en begeesterd over ‘haar’ orka’s, de invloed die mensen uitoefenen op de natuur en de rol die muziek en muziekevenementen daarbij kunnen spelen. Haar muziek en haar werk als wetenschapper liggen niet zo ver uiteen: wie goed naar haar luistert, krijgt een beetje van beide – en vooral veel nieuwe energie.
17/10, Shelter
18/10, DeLaMar Theater
Louie Vega
De New Yorkse dj en producer Louie Vega staat al meer dan dertig jaar garant voor de warmste houseklanken. De manier waarop hij latin, soul en jazz met housebeats doet samensmelten is uniek. Masters At Work, het duo dat hij in 1991 vormde met Kenny Dope, werd legendarisch met hun zogeheten Nuryorican Soul en fameuze back to back dj-sets. Vega bood weerstand aan de hardere en sneller stijlen en is altijd blijven vasthouden aan zijn eigen, zelf ontwikkelde sound.
18/10, W Amsterdam
Tim Hecker
Dansen kun je niet op de muziek van de Canadese componist en producer Tim Hecker. Maar zijn platen (waaronder het baanbrekende noise-album Ravedeath, 1972) behoren al jaren tot de spannendste in de ambient/elektronica-hoek. Centraal op het openingsconcert van ADE dit jaar staat zijn album Anoyo met Japanse ‘gagaku’ muziek, dat eerder dit jaar verscheen. Bezwerende, haast meditatieve muziek gedragen door traag tromgeroffel en sonore baslijnen. Even het hoofd leegmaken aan het begin van vijf dagen dansplezier.
16/10, Muziekgebouw Aan ’t IJ
Floating Points
Tijdens ADE verschijnt een van de mooiste, avontuurlijkste elektronische albums van het najaar: Crush van Floating Points. De man achter die artiestennaam, Sam Shepherd uit Manchester, heeft nog veel meer in zijn mars. Tijdens ADE treedt hij op als dj (Claire, Rembrandtplein, 17/10), als live-muzikant (DGTL in de Scheepsbouwloods, 18/10) én als muziekmaffe interviewer, in gesprek met Cyril Lance, die als technicus aan de wieg van de Moog-synthesizer stond.
Compagnietheater, 18/10