Woelige baren

Tweede flinnk uitgebreide druk Woelige Baren uit

Anneke Boskma-de Zoete

Sinds enkele maanden ligt de tweede, flink uitgebreide en herziene, druk van het boek Woelige Baren in de boekwinkels, ook bij The Readshop. De eerste druk van het boek van voormalig huis- en havenarts Henk Veldhuizen uit Rozenburg was binnen twee jaar uitverkocht, vandaar dat het tijd werd voor een herziene uitgave. Omdat Henk nog zoveel verhalen "op de plank had liggen", lees: "in zijn hoofd had zitten" bevat dit boek naast de eerder verschenen ook veel nieuwe verhalen. Onder andere schrijft hij in het hoofdstuk Meisjes van 13 over zijn ingezonden brief naar een landelijk dagblad, waarin hij zijn verontwaardiging uit over een puber die plannen heeft in haar eentje de wereld te gaan bezeilen. Henk Veldhuizen verhaalt hierbij hoe hij ooit, op vakantie in Afrika, een jong stel tegenkwam op de fiets die dachten dat zij met een beetje fietservaring in Zuid-Itali¿ ook wel Afrika door konden fietsen. Zijn verhalen uit de wereld van de haven en zijn ervaringen als havenarts zorgen voor smeu¿ge en vaak hilarische belevenissen. Evenals de eerste druk lees je deze tweede weer in een ruk uit.
Henk Veldhuizen heeft, nadat hij vorig jaar mei officieel stopte als havenarts, nog een aantal maanden collega's van het Port Health Centre, dat zijn praktijk overnam, de fijne kneepjes van het beroep havenarts bijgebracht. Hierbij merkte hij wel verschil met zijn eigen praktijk die hij samen met zijn echtgenote Lenn dertig jaar lang runde. "Wij waren veel flexibeler, het Port Health Centre (onderdeel van de ArboUnie) is toch een logge organisatie". Zo stonden Henk en zijn echtgenote letterlijk bij nacht en ontij klaar voor hun zeelieden. Nu zijn de artsen van het Port Health Centre buiten kantooruren oproepbaar, maar moeten dan soms van ver weg komen.

Sinds 1 januari is ook het assisteren bij het Port Health Centre gestopt. Wat hij nog wel blijft doen, samen met zijn echtgenote, zijn de rijbewijskeuringen. Dat kun je natuurlijk ook gemakkelijk in enkele dagdelen inplannen. Verder mag Henk Veldhuizen zich met andere zaken bezig gaan houden. Zo blijft hij lezingen geven over zijn boek en zijn werk voor allerlei verschillende groepen. Onlangs gaf hij nog college aan de aanstaande artsen van de Erasmus Universiteit. Ook blijft hij ijveren voor de erkenning van het beroep van havenarts (binnen enkele uren via onderzoek een diagnose en behandeling stellen en tevens als keuringsarts optreden) en volgens Henk bestaat dat er onder andere uit dat het woord opgenomen wordt in de Dikke van Dale. Henk heeft nu ook de tijd om zich meer met de kinderen en het kleinkind te bemoeien. Dochter Hanneke is huisarts in Brouwershaven en zoon Henk-Jan wordt dat binnenkort in Garijp in Friesland, apotheekhoudend huisarts zelfs. En dat vervult Henk Veldhuizen met trots. Ondanks zijn drukke praktijk aan huis als huis- en havenarts heeft hij blijkbaar toch de liefde voor het vak op de kinderen over kunnen brengen. Zoon Hugo koos als marineofficier voor de maritieme kant . Zo zie je maar weer: de appel valt niet ver van de boom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden