RecensieWit konijn rood konijn

Wit konijn rood konijn: frivool machtsspel met Pierre Bokma ★★★★☆

Vincent Kouters
Screenshot van Wit konijn rood konijn met Pierre Bokma Beeld Vincent Kouters
Screenshot van Wit konijn rood konijn met Pierre BokmaBeeld Vincent Kouters

Pierre Bokma weet ook niet wat hem overkomt. Regelmatig worden we als kijkers van de door hem gespeelde livestream Wit konijn rood konijn getrakteerd op zijn verbouwereerde blik en een licht sarcastisch duimpje omhoog. Dat ongemak en het gevoel dat er elk moment iets kan gebeuren, dat niemand heeft voorzien, maakt deze voorstelling bijzonder origineel.

‘Wat sta ik hier eigenlijk te doen?’ vraagt Bokma zich hardop af, terwijl hij met onzichtbare cheeta’s, konijnen en struisvogels in de weer is. Het is niet meteen duidelijk of hij dat zelf zegt, of dat hij dat moet zeggen van het script in zijn handen.

Wit konijn rood konijn is een initiatief van het Aurora Nova Theater in Berlijn, om één jaar lockdown te markeren. In dertig landen, in Nederland in ruim veertig theaters, speelt een acteur voor het eerst (en laatst) deze tekst van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. In de Schouwburg Amstelveen staat Bokma. Met elf man live publiek en 6.500 ingelogde kijkers via YouTube. Van meester-improvisator Bokma wordt veel verwacht.

Foto uit de zaal van Wit konijn rood konijn met Pierre Bokma Beeld Quirine Muntz
Foto uit de zaal van Wit konijn rood konijn met Pierre BokmaBeeld Quirine Muntz

Soleimanpour schrijft voor dat de acteur pas bij opkomst de tekst voor het eerst te zien krijgt en vervolgens precies leest en doet wat daar staat. Waar het over gaat, dient een goed bewaard geheim te blijven, zodat volgende opvoeringen net zo raadselachtig zijn. Maar in wezen doet de inhoud er ook niet toe. Net zoals bij stukken van bijvoorbeeld Beckett en Pinter. Die vertellen geen verhaal, maar zijn een spel met woorden.

Bij Soleimanpour wordt dit een frivool machtsspel. Een experiment ook: hoe ver gaan mensen in het klakkeloos uitvoeren van orders van een onzichtbare macht? Ver, weten we inmiddels.

★★★★☆

Theater
Wit konijn rood konijn (livestream)
van Nassim Soleimanpour, door Schouwburg Amstelveen, vertaling Carel Alphenaar, met Pierre Bokma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden